IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масовите разпродажби на борсата във Варшава смъкнаха WIG 20 с над 7%

Пазарните участници изпаднаха в паника след решението на правителството да национализира облигациите на частните пенсионни фондове

22:41 | 05.09.13 г. 1
Масовите разпродажби на борсата във Варшава смъкнаха WIG 20 с над 7%

Паника обхвана пазарните участници на капиталовата борса във Варшава. Основният бенчмарк в страната WIG 20 се срина с над 7%, след като вчера правителството обяви решението си да прехвърли в държавни ръце облигациите, притежавани от частните пенсионни фондове, съобщава AFP.

Индексът на сините чипове на варшавската борса отстъпи с 4,63% по време на днешната търговия. По време на вчерашната сесия пък индикаторът изгуби 2,49 на сто.

По-рано премиерът Доналд Туск декларира желанието на управляващите да прибегнат до нестандартното решение. Въпреки това тогава много от пазарните участници останаха скептични осносно възможността кабинета наистина да се реши на подобен ход.

Очакванията са реформата да помогне на финансово затрудненото правителство да намали държавния дълг, разширявайки възможностите му за покачване на държавните разходи в момент, когато се опитва да си върне популярността сред гласоподавателите.

Премиерът се опита вчера да успокои пазарите, отбелязвайки, че правителството отхвърля всякаква идея за национализация на пенсионната система. Той уточни, че управляващите са решили да не прехвърлят притежаваните от частните фондове акции към държавния пенсионен механизъм, а само техните облигации.

Полша е една от страните на Стария континент с хибридни пенсионни системи. Работниците и държавата са задължени да плащат вноски както в държавния пенсионен механизъм, така и в частни фондове.

Туск посочи още, че в бъдеще вноските в частните фондове ще бъдат доброволни. Той допълни, че пенсионният портфейл на гражданите постепенно ще бъде прехвърлен към държавния пенсионен механизъм в последните 10 години преди пенсионирането на гражданите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
kane
преди 10 години
Само така!Аут "лихварите" от държавните сектори - образование, здравеопазване, пенсии. Оут и от всички натурални монополи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още