IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Бечев: Нивото на спестяванията в Турция е притеснително ниско

След последния корупционен скандал в страната се наблюдава и сериозен отлив на инвеститори, твърди експертът

10:15 | 04.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Димитър Бечев: Нивото на спестяванията в Турция е притеснително ниско

„По време на управлението на Партията на справедливостта и развитието на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган всички домакинства смениха навиците си за ползване на банкови кредити. Задлъжнялостта е нараснала 4 пъти. В същото време нивото на спестяванията е изключително ниско. Това може да бъде огромен проблем при евентуални икономически сътресения“, каза в ефира на Bulgaria On Air Димитър Бечев, директор на на българския клон на Европейския съвет за външна политика.

Според Бечев Турция е жертва на една вълна, която засегна всички големи икономики. Такива явления имаше в Бразилия, Индонезия, както и на Стария континент, уточни той. „Повишението на лихвените проценти и монетарната политика на САЩ накара инвеститорите да преосмислят бъдещите си ходове. Турция влиза в предизборен цикъл, а остър завой в икономическата политика на страната може да коства на Ердоган загуба на гласове“, обясни експертът.

Бечев подчерта, че в своите предизборни изказвания Ердоган се стреми да привлече повече гласове. Според него турският министър-председател изобщо не се интересува от това, което става извън Турция. Това е чисто политическо послание към националистите там и борба за гласове, добави Бечев.

Очевидно е, че в Турция има сериозен политически натиск. След корупционния скандал от средата на декември се наблюдава и сериозен отлив на инвеститори, допълни още експертът.

Вижте целия разговор във видеото!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още