IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се завръщат в Гърция и Португалия

Португалските и гръцките акции са най-добре представящите се в Европа от началото на годината, сочат данни на Thomson Reuters

18:27 | 24.03.14 г.
Инвеститорите се завръщат в Гърция и Португалия

Гладните за по-висока доходност инвеститори започват да се завръщат на пазарите в Португалия и Гърция, които избягваха в продължение на няколко години. Перспективите пред двете държави се подобряват, привличат и повишаването на цените и рисковете от алтернативните инвестиции, пише Ройтерс.

Португалските и гръцките акции са най-добре представящите се в Европа от началото на годината, като фондовете, насочили се към тях, правят добри печалби, сочат данни на Thomson Reuters. Гръцкият ATG и португалският PSI 20 индекси се представят най-добре в Европа от началото на годината, като са се повишили с по около 14%, докато STOXX Europe 600 е близо до равнището, от което започна годината.

Същевременно лихвите по 10-годишните облигации на Гърция и Португалия са се понижили с по 150 базисни пункта през тази година до съответно около 7% и 4,4%, докато доходността от аналогичните облигации на Испания и Ирландия е от порядъка на 3 – 3,5%, посочва агенцията.

Инвеститорите посочват, че са привлечени от подобряването на икономиката, което дава нов тласък на пазарите.

Потенциалните алтернативи освен това изглеждат все по-малко изкушаващи. Заради напрежението между Русия и Украйна и опасенията за растежа са помрачени перспективите пред инвестиции с подобна доходност на развиващите се пазари. Възстановяването на еврозоната пък занижи доходността по дълговите ценни книжа.

„Всеобщото мнение е, че кризата в еврозоната е зад гърба ни“, коментира пред информационната агенция Франц Венцел, старши стратег в AXA Investment Managers.

След като едва не фалира през 2012 г. Гърция постепенно се отърсва от хватката на рецесията, а икономиката на Португалия вече е на пътя на възстановяването. След около два месеца Лисабон ще излезе от спасителната програма на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

Дори и като се има предвид възстановяването на пазарите, гръцките и португалските акции се търгуват на доста по-ниска цена в сравнение с останалите държави от еврозоната.

Действително и двете държави имат огромни дългове, но осъществиха огромен прогрес, което ги превърна в по-атрактивни дестинации за инвеститорите. Развиващите се икономики се сблъскват със сериозна несигурност заради кризата в Украйна и свиването на програмата за изкупуване на облигации на Федералния резерв на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още