IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

77% от газа, добиван през 2035 г., ще е следствие от фракинг, според експерт

Пазарът изисква ново мислене и промяна, твърди сондажният инженер Васко Начев

21:56 | 08.04.14 г. 29
77% от газа, добиван през 2035 г., ще е следствие от фракинг, според експерт

“През 2035 г. 77% от газа, който ще се добива, ще бъде следствие от фракинг”, заяви в предаването Денят On Air сондажният инженер Васко Начев. По думите му пазарът изисква промяна и ново мислене, тъй като ситуацията се променя с всеки изминал ден. Свидетелство за това са големите инвестиции в иновации.

Според Начев рано или късно ще се тръгне в посока фракинг, защото в противен случай икономиката е обречена.

Във връзка със споровете около “Южен поток” експертът заяви, че не може цяла Европа да казва, че проектът е политически мъртъв, докато заместник-министърът на енергетиката Иван Айолов дава различни сигнали.

По-рано днес Айолов заяви, че в България не е постъпила информация за замразяването на “Южен поток” като санкция срещу Русия заради отделянето на Крим

“Обръщането на посоката на газопроводите е единствената опция към днешна дата”, коментира Начев. Според него това едва ли ще се случи до късната есен, тъй като подобна реверсивна връзка ще изисква по-дълго технологично време. Експертът все пак очаква да бъдат положени усилия в тази посока и ако не напълно, то частично да има захранване по обратното трасе.

Според Начев в момента Турция иска да се превърне в газов център на Югоизточна Европа, но същевременно правителството ѝ забранява през Босфора да преминава втечнен газ. Най-лесният начин страната да постигне целта си е чрез междуправителствено споразумение с Украйна за преминаване на танкери за втечнен природен газ и изграждането на терминал на украинско пристанище, твърди експертът.

По думите му Турция държи много сериозен коз, свързан с това, че танкерите с руски нефт преминават през Босфора. Ето защо нейната позиция по енергийните въпроси ще представлява адекватна реакция към поведението на Русия спрямо Украйна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Шистовият газ е чист, момко. нечисти са похватите, с които ни налагат гнусна, мизерна технология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
добив и у нас? - Да.Фракинг - НЕ. Хрумката за това как да се проучва и добива без фракинг /не само нефт и газ, ами и ред други полезни изкопаеми/ се роди през вече далечната 2007-*** и може да бъде прилагана почти навсякъде по света. През един сондаж - няколко едновременни, в различни посоки, управляеми, като червеева дупка /наса-натам, в произволна посока/ но...Но, има известна работа по оборудването, която трябва да се свърши, а тиквите са толкоз кухи, че даже и въпрос не задават, да ги ***. *** си е тъпо и след него - замърсено, омазано, разруха и т.н.Разбира се, НЕ на това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 7
абитуриент
преди 10 години
въртят , сучат се към шистовия газ се насочват.............разберете , че не искаме да си батисваме природата бе господа заради вашата гео политика.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
IvaneJohn
преди 10 години
Нека и ние да сме веднъж последни в експериментите.Нека да добиват газ чрез фракинг в САЩ 40 години, а ние да видим какви ще са последствията след това и тогава да вземем решение дали.България нека да си гледа земеделието, туризма, леката индустрия, ако искат САЩ да построят един завод на БОИНГ в Омуртаг или Каспичан, а фракинг да си правят в Калифорния и Колумбия Валей, там при лозята и ябълките и еко-активистите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Точно така, може.... но не у нас.Ние сме дребни потребители, лесно ще се намери кой да ни продава нашите количества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 6
Сините камъни
преди 10 години
Moже, но не у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 7
stoiloff
преди 10 години
Айде другаря "експерт" да изпие една чаша вода с разредени фракинг фракции едно към милион и тогава да говори пак - но в ефир, че и децата му и родата му! Та тогава да говори за фракинг! МЕНГЕЛЕ е бил по-човеколюбив от любителите на фракинага! НАБЕДЕНИ ЕКСПЕРТИ! почти като един дето се прави на банкерин у наз ама не знае готвач ли е химик ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още