IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P повиши кредитния рейтинг на Румъния до инвестиционно ниво

Рейтинговата агенция оцени положително изпълнението на плана за фискална консолидация на правителството в Букурещ

15:16 | 16.05.14 г.
S&P повиши кредитния рейтинг на Румъния до инвестиционно ниво

Standard & Poor’s (S&P) отново присъди инвестиционен рейтинг на Румъния заради понижението на дълга на страната и поддържането на бюджета под контрол, съобщава Bloomberg.

Дългосрочният кредитен рейтинг на северната ни съседка беше повишен с една стъпка до ВВВ- - най-ниският инвестиционен рейтинг. Перспективата пред рейтинга е стабилна.

Румъния изгуби инвестиционния си кредитен рейтинг заради програмата за икономии, която започна да изпълнява през 2010 г. Заплатите в публичния сектор бяха понижени с 25 на сто, а ДДС беше увеличен с 5 на сто. Така правителството успя да намали бюджетния дефицит до 2,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната от 7,2% през 2009 г. Дефицитът по текущата сметка се сви до 1,1% от БВП през миналата година, което е най-ниското ниво от 2004 г. насам.

„Новата оценка отразява напредъка на Румъния по отношение на консолидирането на фискалните сметки и стабилизирането на финансовия сектор“, подчертава S&P в становището си. „Вярваме, че Румъния ще постигне устойчив растеж от средно 3% за година в периода 2014-2017 г.“, посочва се още в становището на рейтинговата агенция.

Икономическият растеж на Румъния за първото тримесечие на годината се забави до 3,8% спрямо 5,4% през първите три месеца на миналата година. Ръстът на БВП обаче е по-бърз в сравнение с темповете, с които се разширяват икономиките от региона.

S&P очаква, че задлъжнялостта на Румъния през следващите три години ще остане относително стабилна. В зависимост от изпълнението на правителствения план за бюджетна консолидация е възможно и ново повишение на кредитния рейтинг на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още