IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на безработните в глобален мащаб ще продължи да се увеличава

Бавните темпове, с които се създава нова и качествена заетост, не отговарят на новата работна сила според МОТ

10:53 | 27.05.14 г.
Броят на безработните в глобален мащаб ще продължи да се увеличава

С 3,2 млн. души се очаква да се увеличи броят на безработните в глобален мащаб през тази година, прогнозира Международната организация по труда (МОТ) в нов доклад.

През миналата година броят на безработните се е увеличил с по-малко от очакваното до малко под 200 млн. души, т. е. тази година те ще достигнат около 203 млн. души. До 2019 г., като се имат предвид сегашните тенденции при безработицата и заетостта, броят на безработните ще се увеличи до около 213 млн. души, прогнозира още организацията.

Тенденцията за увеличаване на безработните обаче няма да се дължи на икономическите проблеми, а на бавните темпове, с които се създава нова и качествена заетост, особено в развиващите се страни.

През следващите пет години е необходимо да бъдат създадени около 200 млн. нови работни места, за да се следват темповете, с които новата работна сила излиза на пазара на труда, посочва се в доклада.

Липсата на качествени работни места създава допълнителни проблеми, свързани с нивото на младежката безработица в глобален мащаб. В развиващите се държави нивото ѝ надвишава 12 на сто и е три пъти по-високо от безработицата сред по-възрастните.

Най-тежък е проблемът с младежката безработица в Северна Африка и Близкия изток, където един от всеки трима не може да си намери работа. Особено остър е проблемът с младите жени – безработицата сред тях в тези региони достига над 45%, посочва се в доклада.

МОТ прогнозира също така, че през 2014 г. безработицата ще се увеличи най-силно в държавите от бившия Съветски блок и в Централна и Източна Европа.

Същевременно около 90 на сто от новите и качествени работни места ще бъдат създадени в развиващите се държави, което ще окаже натиск и върху потока от мигранти. През 2013 г. над 231,5 млн. души са живели в държава, различна от родната им, като спрямо 2000 г. броят на мигрантите се е увеличил с 57 млн. души. Почти половината от новите мигранти са от държавите от Южна Азия.

Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още