IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО изразява загриженост относно по-голям военен ангажимент на Русия в Сирия

Всяка военна подкрепа за режима на Башар Асад ще задълбочи конфликта, смята генералният секретар на на организацията Йенс Столтенберг

19:57 | 08.09.15 г. 53
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
НАТО изразява загриженост относно по-голям военен ангажимент на Русия в Сирия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази загриженост от информациите за по-голям военен ангажимент на Русия в Сирия и предупреди, че всяко засилване на подкрепата за режима на Башар Асад ще задълбочи конфликта, предава агенция Франс прес, цитирана от БТА.

"Да, загрижен съм от информациите, че Русия може да е разположила военни и самолети в Сирия", заяви Столтенберг в размяна на мнения на страницата му във Фейсбук, в отговор на въпрос на АФП.

„Всяка военна подкрепа за режима на Асад може да доведе до ескалация на конфликта и до допълнителна загуба на живота на невинни хора", каза той.

Столтенберг изрази това мнение часове след като България, която е член на НАТО, обяви, че е отказала на неуточнен брой руски самолети да преминат през въздушното й пространство в края на миналата седмица, на фона на опасения на Съединените щати за растяща военна подкрепа на Москва за сирийския режим.

В събота държавният секретар на САЩ Джон Кери се обади по телефона на руския си колега Сергей Лавров, пред когото изрази безпокойството на САЩ за евентуално военно ангажиране на Русия в Сирия, напомня АФП.

В отговор на друг въпрос Столтенберг каза, че "Ислямска държава е сериозна заплаха за иракския народ, за сирийския народ, за района и за нашите страни".

"НАТО работи с партньорите си в Близкия изток и Северна Африка, за да им помогне да възстановят стабилността, да подобрят сигурността в техните страни и в техния район", добави той.

Повечето от 28-те страни в НАТО играят активна роля в коалицията срещу Ислямска държава начело със САЩ, но НАТО като организация не участва пряко в тази коалиция.

По въпроса за Украйна, където предстои да направи посещение, Столтенберг каза, че е насърчен от признаците, че прекратяването на огъня, уговорено през февруари, най-после се спазва, посочва АФП.

Същевременно Русия поиска от България да обясни отказа си да предостави въздушен коридор за доставка на руска хуманитарна помощ в Сирия и очаква реакция от Атина, към която Вашингтон се е обърнал със същата цел, предаде Интерфакс, като цитира руският заместник-външен министър Михаил Богданов, който е и специален представител на президента на Русия за Близкия изток и африканските страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

19
rate up comment 8 rate down comment 3
dakl
преди 8 години
Така е. Един ден всичко , даже и много тайно, става явно! А за това че някои политици в Европа изглеждат глупаво не е проблем на хегемона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 25 rate down comment 3
ing5roff
преди 8 години
Не си русофоб , *** си ! Форумен *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Абе НАТО, няма страшно, рашките няма да се хабят срещу ИГИЛ-а. Само ще пазят Асад. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 26 rate down comment 2
Forex Master
преди 8 години
>>НАТО изразява загриженост относно по-голям военен ангажимент на Русия в Сирия>>Нима нато има нещо против ако руски самолети започнат военни операции срещу джихадистите от Ислямска държава? Да не би нато да защитава терористите от джихадистан?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
Grosss
преди 8 години
Отговори си какво е общото между Ирак,Либия,Сирия,Иран и Ливан и Египетв миналото и ще ти светне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Това с бежанците е страничен ефект иначе крайната цел е първо Сирия и после Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 24
Nikola666
преди 8 години
Освен руски знам и английски и малко немски. Не съм неграмотен *** като теб. И изобщо не съм русофоб. Напротив, руските пиздани са ми любими...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 7
aldy
преди 8 години
Ами както стана ясно наскоро, "Ислямска държава" изнася петрол и петролни продукти и не само, че никой не ги спира, а излезе информация, че и НАТО участва в контрабандата на горива. Ако дойдат руснаците, ще стане много лошо за добрия бизнес. Видяхме какво стана предният път, когато Путин се намеси в събитията в Сирия и предотврати плана на джихадистите. Затова нашите прислуги начаса изпълниха заповедта от "Козяк", за разлика от гърците, и забраниха преминаването на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия. Но каквото и да носят тези самолети, то определено ще е срещу ИДИЛ, а те са наши приятели, обучавани тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 6
крас
преди 8 години
ОТКАЗА МОЖЕ ДА БЪДЕ МОТИВИРАН ЕДИНСТВЕНО И САМО АКО БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДОПУСНАЛО РАЗПОЛАГАНЕТО НА ТЕРИТОРИЯТА НИ НА НАСОЧЕНО СРЕЩУ РУСИЯ ОРЪЖИЕ, КОЕТО прилитащите самолети въоръжени с необходимата апаратура МОГАТ ДА ЗАСЕКАТ!!ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ОТНОШЕНИЕТО НИ КЪМ РАШЪНИТЕ Е ТОЛКОВА ВРАЖДЕБНО, ЧЕ ДОРИ И ТОВА НА УКРИТЕ БЛЕДНЕЯТ ПРЕД НЕГО. "за руските самолети вече са намерени други полетни маршрути, но пътят на конфронтация с Русия, по който тръгна официална София, няма да донесе никаква полза на българския народ" - ТОВА РУСКО ИЗЯВЛЕНИЕ СЛАГА КРАЙ НА ЛИЦЕМЕРИЕТО ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕ НАНЯКАКВИ РУСКО - БЪЛГАРСКИ ВРЪЗКИ И ОТНОШЕНИЯ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 5
kalendar
преди 8 години
бе не знам...русофоб пък знае руски...аз не знам руски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още