IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще говорим по телефона с пръст в ухото

14:55 | 06.11.03 г.
Автор - снимка
Създател
Ще говорим по телефона с пръст в ухото
От 2005 г. ще можем да заменим традиционните телефони с новата технология на DoCoMo

Най-големият японски мобилен оператор NTT DoCoMo скоро ще пусне на пазара мобилен телефон, използващ за слушалка пръста на собственика на апарата, пише списанието New Scientist.

Телефонният апарат има формата на гривна-часовник и конвертира звука от човешкия глас във вибрации, които се пренасят по костта на ръката до пръстите. Достатъчно е да поставим пръста си в ухото, за да уловим сигнала от гласа на човека, с когото разговаряме. Вграден в гривната микрофон ни позволява да говорим.

Тъй като телефонът няма клавиатура, за да се обадим на някого, е достатъчно да произнесем номера му, след което се свързваме, благодарение на система за разпознаване на гласа. За да отговорим на повикване или да прекъснем разговора, необходимо е да допрем върха на палеца до показалеца си.

Мазааки Фукимото, работещ в изследователския център на DoCoMo, бе обявил идеята си за необичайния телефон преди три години, като беше нарекъл необичайната технология Finger Whisper (“шепот по пръста”).

Пускането на продукта е предвидено за 2005 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още