IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BASF пада с 40%

09:59 | 17.03.04 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на BASF пада с 40%
След касети и дискети от края на 20 в. компанията произвежда и дискове

Германската групировка BASF, номер едно в света в химическия сектор, регистрира спад на чистата си печалба от 39,5% до 910 млн. евро за 2003 г. в сравнение с 2002 г., съобщиха от компанията.

Според говорителя на BASF понижението на печалбата се дължи на значителните средства, отделени от компанията за преструктуриране на дейността.

Все пак оборотът на компанията е нараснал през миналата година, като увеличението е 3,6% на годишна база до 33,4 млрд. евро.

Четвъртото тримесечие на 2003 г. бе трудно за немската групировка, като за периода чистата печалба е намаляла с 23% на годишна база до 153 млн. евро, добавят от компанията.

BASF е основана през 1865 г. от Фридрих Енгелхорн в градчето Лудвигсхафен (в източната част на страната) като малка работилница за бои. Компанията е първата, която пуска на пазара анилинови бои, както и първата, отваряща завод за амоняк, в който започва производството на торове за селското стопанство.

През 20-те години на 20 век компанията се насочва и към автомобилните горива, масла и създаването на изкуствени гуми. През 30-те години пък BASF съвместно c AEG изобретява магнетофона.

В средата на миналия век пък специалисти от компанията разработват за първи път стиропора.

Днес немският гигант има близо 90 хил. души персонал и клонове в 40 страни по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още