IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney спечели 13-годишния процес за правата на Мечо Пух

10:38 | 30.03.04 г.
Автор - снимка
Създател
Disney спечели 13-годишния процес за правата на Мечо Пух
Мечо Пух и неговите приятели са сред най-успешните персонажи на Disney

Американската медийна и развлекателна групировка Walt Disney съобщи, че е спечелила съдебния процес, заведен срещу нея от семейство Шлезинджър, което държи правата върху персонажа Мечо Пух. Шлезинджър поискаха от компанията да им плаща по-високи суми за правото да използват образа на прочутия детски герой, който е един от най-успешните персонажи за Disney.

Процесът продължи цели 13 години.

Съдът в Лос Анжелис отхвърли иска на Шлезинджър с мотива, че са предприели „осъдителни действия”, за да се сдобият с документи, собственост на Disney, които са помогнали за започване на делото. Доказано е било, че представители на фамилията са купували и отнемали по незаконен начин конфиденциални книжа от американската компания.

В края на февруари федерален съд в Калифорния отхвърли иска на американския гигант за добиване на правата над Мечо Пух.

Тогава Disney заедно с Клер Милн, внучката на писателя Алън Милн, създал прочутия герой, се изправиха в съда срещу Шлезинджър, за да се опитат да анулират споразумението от 1983 г., според което правата са преотстъпени на компанията срещу определена сума. Фамилията държи тези права от 1930 г.

Целта на Клер Милн бе да поеме контрола върху авторските права въз основа на промяна в американското законодателство, което позволява наследниците на творците да си ги искат обратно, за да може да сключват нови договори. Така внучката на писателя щеше да сключи изгодно споразумение с развлекателния гигант.

В крайна сметка Disney и занапред ще плаща на Шлезинджър, за да използва образа на малкото мече, но поне сумата по договора остава същата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още