IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват Porsche заради сделката с Volkswagen

Porsche съобщи официално за предвидената операция в неделя по обяд, докато седмичникът Spiegel беше обявил новината още в събота, цитирайки банков източник

14:57 | 26.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Разследват Porsche заради сделката с Volkswagen

Германската служба за финансов контрол (BaFin) ще започне две разследвания по повод предвиденото придобиване на участие на Porsche в капитала на най-големия европейски автомобилострител Volkswagen (VW), съобщават немските медии.

Първото разследване е по-скоро рутинно и е свързано с движенията на акциите на VW през миналата седмица. В четвъртък по позицията бе отбелязан ръст от 4,26% до 50,15 евро за брой след появили се слухове за предстояща сделка. Разпространена бе информация, според която дял от немската компания ще придобие американският милиардер Кърк Керкориан или арабски инвеститор.

Оказа се, че закупуване наистина ще има, но от Porsche, който подчерта, че има намерение да се превърне в най-големия акционер във VW, придобивайки около 20% от акциите с право на глас в компанията. След няколко сделки за голям брой акции през изминалата седмица Porsche вече бе увеличил участието си в групата до близо 5%.

Второто разследване на немския регулаторен орган цели да се определи дали производителят на спортни коли не е малко закъснял за обявяването на намеренията си.

Porsche съобщи официално за предвидената операция в неделя по обяд, докато седмичникът Spiegel беше обявил новината още в събота, цитирайки банков източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още