IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири милиарда пътници са минали през летищата в света през 2005

Петте най-използвани летища в света са това в Атланта, чикагското О'Хеър, лондонското Хийтроу, токийското Ханада и летището в Лос Анджелис

10:46 | 15.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Четири милиарда пътници са минали през летищата в света през 2005

Четири милиарда пътници са преминали през международните и националните летища през миналата година, или с 6% повече от 2004 г., съобщи Международният съвет на летищата, цитиран от Ройтерс.

Броят на пътниците, летели по международни линии, се е увеличил с 8% до 1,6 милиарда, докато международният транспорт на стоки е нараснал с 3%, сочат предварителните данни на базираната в Женева организация.

Петте най-използвани летища в света остават, както и през 2004 г., това в Атланта, чикагското О'Хеър, лондонското Хийтроу, токийското Ханада и летището в Лос Анджелис, с ръст от 0,8 до 2,7%.

Пекинското летище, което е на 14-о място, регистрира значителен ръст от 17,5% в трафика си до близо 41 милиона пътници. Това е най-голямото увеличение сред 30-те водещи летища в света. През 2004 г. летището отбеляза ръст от 43%.

По отношение на пътниците на международни полети начело са Хийтроу с над 61 милиона пасажери, парижкото Шарл дьо Гол (49 милиона), Франкфурт (45 милиона), Амстредам и Хонконг (с по 40 милиона).

Летището в Мемфис е на първо място по транспорт на стоки, следвано от Хонконг, Анкъридж, токийското Нарита и Сеул. Най-силен ръст регистрира Хонконг с 10,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още