IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меглена Кунева: Русия беше принудена да напусне Съвета на Европа

Още шест месеца руските граждани ще могат да подават молба за защита на правата им, посочи посланикът на ЕС в Съвета на Европа

20:43 | 22.03.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съветът на Европа (СЕ) е единствената международна организация, която изключи Русия от състава си. Един-единствен път досега от Съвета на Европа е изключвана държава и то само за две години. Това е Гърция по време на управлението на Хунтата. Това съобщи Меглена Кунева, посланик на ЕС в Съвета на Европа, в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея инициативата за напускане на Русия от Съвета на Европа е на Комитета на министрите, който определя политиката на Съвета.

„Процедурата има две възможности – или да покани страната сама да напусне, или направо да се върви към следващите стъпки от нейното изключване. Това, което направи Комитетът на министрите, бе да покани Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да даде мнение. Решаващият орган е Комитетът на министрите, но Парламентарната асамблея изразява демократичното мнение на 46-те държави членки на СЕ. Парламентарната асамблея даде препоръка за изключване на Русия от Съвета на Европа. Само трима членове на Парламентарната асамблея се въздържаха, всички останали гласуваха в подкрепа на изключването“, разказа Кунева.

Тя потвърди, че в историята на Парламентарната асамблея досега не е вземано решение с такова изключително мнозинство. Кунева разкри, че Русия междувременно е пожелала да се оттегли от организацията.

„Финансово това няма да е лесно за организацията, тъй като вероятно държавите членки ще трябва да увеличат своите вноски, за да се компенсира изключването на Русия”, посочи още Кунева.

Според нея идеята Русия да се присъедини към Съвета на Европа преди 26 години е страната да се приближава стъпка по стъпка към онези ценности, заради които Съветът на Европа съществува и те трябва да са гаранция, че никога вече няма да има война в Европа.

По думите на Кунева първата реакция на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, когато е бил уведомен за процедурата, е била „изумителна“.

„Наред с презрението, което е изразил към ценностите на организацията, той е заявил, че вече ще могат да въведат смъртното наказание в Руската федерация“, коментира тя, като допълни, че това е било едно от нещата, които СЕ е успял да спечели за руските граждани през тези 26 години.

По отношение на последиците за руския народ след изключването посланикът потвърди, че още шест месеца руските граждани ще могат да подават молба за защита на правата им, но след изтичането на срока няма да имат повече тази възможност.

„Надявам се, че след години, при други обстоятелства и Русия, и Беларус, благодарение на гражданите си и това, че те искат промяна, ще могат да се присъединят към Съвета на Европа”, очаква Кунева.

Ще успее ли световната общественост да направи нещо Навални? Защитава ли правата на човека Съветът на Европа? Още за последиците от преустановяване на членството на Русия в Съвета на Европа и има ли извършени военни престъпления от страна на руската армия може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Чудесни новини. Отвсякъде бан :) Единствено съм любопитен на 4-5 форумни индивида които явно са заблудени от руската пропаганда. 3.5 милиона бежанци вече ... колко им трябат 10 милиона ? 15 милиона 25 милиона ? за да разберат ,че няма операция а има война. Русия нападна чужда държава това е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 2 години
Каква работа има Лашата в това сборище на натовски шавки? Ако всички натовски страни сумарно имат един глас в т.н. съвет на европа, май ще останат само две старани? Русия няма работа в такива казионни евроgейски организацийки. Както и в СТО, която изцяло обслужва американските интереси. Абе, взеха да се очовечват рашаните най-сетне. И най-сетне пратиха джапанките на ***** с прекратяването на преговорите за мирен договор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
"Кога уродливата пръмова ще бъде съдена за държавна измяна" - щом духовия оркестър тука и свирри оратории, то значи е икона: Майка кърмителка на всички предатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Кога уродливата пръмова ще бъде съдена за държавна измяна - след като след нейния подпис бяха спрени и разрушени 1-4 блок на АЕЦ Козлодуй? Ако бяхме нормална държава, тоя твaр щеше стократно да е разстреляна досега. Право каза Медведев: "Като не сме в съвета на Европа, ще можем да си върнем смъртното наказание". Да имахме тoпки и ние...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
мдаа ... трудни години настъпват за гееве и транс-откачалки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Лъжкиня да се нарича, първа радост е за нея. Русия даде заявка, че излиза окончателно, пуделите, като видяха, че пари НЯМА да има вовеки, закрещяха: изгонихме ги ние! Пудели, никой не е длъжен да стои във вашата жжендърска метавселена !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още