IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Металите достигат нови рекордни стойности, ръст и при петрола

Златото се повиши до нов 25-годишен максимум, след като по време на търговията си в САЩ вчера добави цели 13.4 долара към стойността си до ниво от 586.7 долара за тройунция

09:16 | 31.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Металите достигат нови рекордни стойности, ръст и при петрола
Цените на металите се повишиха до нови максимуми вчера в резултат на засилените покупки от страна на институционални инвеститори в края на първото тримесечие.  

Златото се повиши до нов 25-годишен максимум, след като по време на търговията си в САЩ вчера добави цели 13.4 долара към стойността си до ниво от 586.7 долара за тройунция, а по време на азиатската борсова сесия поскъпна с още един долар.

От началото на годината цената на златото се е повишила със 71.7 долара, или 13.8%, в резултат на силни покупки от страна на инвестиционни фондове, на очакванията за по-висока инфлация в световен мащаб и растящото геополитическо напрежение и несигурност.

Цената на метала се повишава и заради очакванията за по-добра възвръщаемост на фона на новите рекордни стойности на световните индекси и несигурността относно по-нататъшното им движение.

Анализаторите не изключват възможността цената на златото да продължи да расте и да тества психологическото ниво при 600 долара за тройунция.

До нов исторически рекорд от 1 092 долара за тройунция се повиши и цената на платината, а паладият поскъпна до най-високата си стойност от август 2002 г.

Цената на среброто също отбеляза ръст до нов 22-годишен максимум при ниво от 11.75 долара за тройунция с доставка през април. Така само от началото на миналата седмица металът е регистрирал повишение от 14%.

На фона на поскъпването на металите повишение регистрира и цената на петрола, като завърши деня на нюйоркската стокова борса с повишение от 70 цента до ниво при 67.15 долара за барел с доставка през май.

По време на търговията си в Азия обаче суровината регистрира известен спад, като се понижи с 0.35 долара до ниво от 66.80 долара за барел с доставка през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още