IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем години след свалянето на полет MH17 близките на загиналите не очакват нищо

ПАСЕ насърчава Европейският съд по правата на човека да обмисли предоставянето на приоритет на жалбите на роднините на жертвите

17:49 | 16.07.22 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Близките на загиналите на борда на самолета, свален през 2014 г. над Украйна от подкрепяните от Русия сепаратисти, отбелязват осмата годишнина от катастрофата с горчивина. Регионът, в който се случи трагедията, сега е погълнат от война, отнела живота на десетки хиляди хора.

Амар Сиариф казва, че инвазията на Русия в Украйна е върнала чувството на недоверие след свалянето на полета MH17 на Малайзийските авиолинии в Източна Украйна, близо до руската граница, на 17 юли 2014 г.

Баща му, ръководителят на полета на Малайзийските авиолинии Мохд Гафар Абу Бакар, е сред загиналите 283 пътници и 15 души екипаж на борда.

„Те не са научили нищо, нали? Всички тези враждебни действия, битки само ще донесат нещастие на хората“, казва Амар.

„Това, което се случи с MH17, може да се случи отново. Различни нации, различни хора може би. Това нямаше да се случи, ако този конфликт между двете страни го нямаше“, казва още той.

Полет MH17 пътува от Амстердам за Куала Лумпур, когато ракета сваля самолета. Той се разби в слънчогледово поле край село в Донецка област.

Нораини Мохд Нур, която губи сестра си Рахима Мохд Нур, изразява подобни опасения. „Сега, с войната между Русия и Украйна, има възможност да се случи и друга трагедия като тази с MH17“, коментира тя пред местна медия, цитирана от Ройтерс.

Болката и на двете семейства от загубата на близките им се е увеличила, след като те са получили техните вещи, извадени от самолета на мястото на катастрофата. „Мисля, че получихме кутията около година след трагедията. Съдържаше картата с името на баща ми, ризата му и книжката му за безопасност и други вещи“, казва Амар.

„Разпознах ризата, тъй като винаги гледахме какво опакова за пътуванията си. Кутията си стои така. Майка ми не иска да я отваря. Уважавам това нейно желание“, допълва синът на командира.

Нораини посочва, че сестра ѝ е носела подаръци за членовете на семейството и е планирала да прекара три месеца в Малайзия вместо обичайните две седмици. Семейството ѝ в Малайзия е предало вещите ѝ от самолета на нейния съпруг и децата ѝ.

Загиналата Рахима, държавен служител към Министерството на международната търговия и индустрията на Малайзия, е изпратена да работи в Женева, Швейцария, преди три десетилетия. Там се запознава със съпруга си, омъжва се, имат две деца.

През юни свидетелските показания в процеса срещу трима руснаци и един украинец, обвинени за свалянето на самолета, приключиха след двегодишни изслушвания. Те са изстреляли ракетата от пускова установка, превозена с камион в Украйна и върната във военна база в Русия след свалянето на самолета.

Председателстващият съдия Хендрик Стеенхуис казва, че присъдата може да бъде произнесена най-рано в края на ноември, според съобщения в медиите.

През 2018 г. ръководено от Нидерландия международно криминално разследване официално заключи, че ракетата е произлязла от руска противовъздушна военна част. По-рано тази година Австралия и Нидерландия започнаха съдебно производство срещу Руската федерация в Международната организация за гражданска авиация.

В съобщение от 14 март австралийското правителство каза, че Русия е отказала да преговаря с двете страни. „Отказът на Руската федерация да поеме отговорност за ролята си в свалянето на полет MH17 е неприемлив и австралийското правителство винаги е казвало, че няма да изключи никакви правни възможности в нашето преследване на справедливост“, посочва се в изявлението.

Междувременно Малайзия обяви, че ще се включи в делото.

Близките на жертвите казват, че не очакват нищо от Москва. „Знам, че те [Русия] никога няма да признаят, че са го направили. Какво друго можем да направим, когато хората не признават, че са сгрешили? Нищо. нищо не мога да направя“, казва Нораини.

Азми Хасан, старши сътрудник в Nusantara Academy for Strategic Research, мозъчен тръст в Селангор, поставя под въпрос участието на Малайзия в съдебното производство, тъй като не е участвала в тези преговори с Русия. „Съдебният иск беше резултат от решението на Русия да спре преговорите. Малайзия не беше част от него. Не мисля, че е разумно да се присъединяваме към правните действия сега“, посочва той.

„Проблемът с MH17 е използван като геополитически инструмент от нациите към Русия и от Русия към други страни, така че Малайзия прави всичко възможно да не бъде заплетена в тази геополитическа игра“, допълва той. „Трябва да заемем неутрална позиция, докато не получим конкретно доказателство, че Русия е пряко замесена и да заемем същата позиция по отношение на руско-украинската война“, добавя той.

ПАСЕ наскоро обяви, че въз основа на доказателствата, предоставени от украинските и нидерландските власти, най-убедителният сценарий е, че полет MH17 е бил свален над Украйна през 2014 г. от ракета „Бук“, предоставена на военни части, контролирани от Руската федерация.

Асамблеята посочва в своя резолюция, че е ужасена от „дезинформацията“, разпространена от руските власти относно свалянето на полета на Malaysia Airlines. „Вместо да предоставят надеждна информация на компетентните разследващи органи, руските власти разпространяват дезинформация, включително последователни противоречиви версии на събитията, предназначени да създадат объркване. Както се вижда от разузнавателни данни с отворен код, публикувани в многобройни доклади, руските власти дори стигнаха дотам да предоставят манипулирани радарни, сателитни и други данни, за да замажат истината“, казва се в съобщението.

По-конкретно, версиите, според които украински изтребител СУ 25 или МиГ 29 са свалили полет MH 17 или че вината е украинска ракета Бук, изстреляна от контролирана от правителството територия, са „напълно опровергани“.

Асамблеята отново призова Русия да сътрудничи добросъвестно на текущите разследвания, включително предоставяне на подходящи сателитни и радарни данни за свалянето, и официално да се извини на роднините на жертвите.

ПАСЕ насърчава също така Европейският съд по правата на човека да обмисли предоставянето на приоритет на жалбите от най-близките роднини на жертвите на катастрофата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
Близките на загиналите на борда на самолета, свален през 2014 г. над Украйна от подкрепяните от Русия сепаратисти === След ОСЕМ години тутане рзследването още не е завършено и не е излязло с определено становище. Какво пишат вестникарите, няма никакво значение. За ОСЕМ години нямаме: американските спътникови снимки, записите на украинските радари, записите на разговорите на диспечерите с екипажа на самолета, липсват и самите диспечери, нямаме повече от 16 свидетели на катастрофата, самоубили се и безследно изчезнали, нямаме пилота кап. Волошин, самоубил се с 5 изстрела в тила, нямаме достъп до повече от половината останки от самолета, събрани в хангар и недопуснати до разследването. Нямаме и доста останки от самолета, осанали на полето и неприбрани до ден днешен. В такива самолетни разследвания понякога и един детайл може да е решаващ, но сега може би се търкаля на полето. Но от първите 30 минути вече се знаеше кой и защо е свалил самолета. Въпреки че в други случаи на укрите им са били необходими 2-3 дни, докато установят точно какъв самолет са свалили сепаратистите. А в случая с МН-17 в първите 30 минути се знаеше дори точният брой на пътниците. Като добавка виждаме стърчащите уши на Белингкат, която е на всяка "заплетена" манджа мерудия. Точно тия изсмукаха от Мрежата и палците си "доказателствата" за руско участие. А радарни снимки и данни, кой знае защо няма. Хвръкнали, изчезнали без да искат. Съвсем като за пред пълни будали. Тия се явиха и при Скрипалите, и при Навални. Дялани камъни за всички случаи от живота. И нито едно завършено докрай разследване. Нещо като вентилатор за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
малко над 2 милиарда долара са изплатени на всяко от 270-те семейства :) Всичко си идва на мястото. Рашяните ще плащат рано или късно. Освен това ще плащат и много за разрушените сгради и взетите животи в една независима страна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
https://en.wikipedia.org/wiki/Pan_Am_Flight_103_bombing_trial - compensation of
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
А само да напомня ! Руснаците не си признаваха дълго време и за Катинската гора , но след 70 години с недомлъвки признаха :) Така,че спакойна тавариш ... держится :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
Спокойно :) Кадафи си мислеше същото за Локбъръри през 1988-*** ... ама в крайна сметка си признаха след 30 години,че и наплатиха паричките :) Правдата идва приятелю рано или късно. Опорките за Буча, Донбас и всякакви лъжи на ТАСС ... минават само пред третокласници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
През юни свидетелските показания в процеса срещу трима руснаци и един украинец, обвинени за свалянето на самолета, приключиха след двегодишни изслушвания. Те са изстреляли ракетата от пускова установка, превозена с камион в Украйна и върната във военна база в Русия след свалянето на самолета. - гейм овър :) Рано или късно ще платят руснаците. Така стана и с Кадафи ... макар и след 30 години за Локбъри :) Винаги, рано или късно истината излиза наяве :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Дело по Литвиненко няма, дело за Скрипал - пак няма! Дело за Буча - пак няма! *** и просституттките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Точно така, копейко жалка, напъни се за надника! Жалко същество, дори от паметта на убитите от москалските *** невинни пътници, сред които и деца, не те е срам...пфуу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Е хохлите искали да смъкнат самолета на Путин, но негово подобие им е било под ръка. Ямбул, Стамбул - каква е разликата?! Медийната бомба за запада ще гръмне. То и до сега за това живеят и *** като мухи - за Запад да има подходящата картинка. Солнцепек започна по-усърдно да грее след многото цивилни жертви на Донбас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още