IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия и Нидерландия съдят Русия заради свалянето на полет MH17

Седем години след смъртоносната катастрофа Москва едностранно се е оттеглила от преговорите с двете страни

12:25 | 14.03.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Австралия и Нидерландия са започнали съдебни действия срещу Русия заради свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines повече от седем години след смъртоносната катастрофа, съобщава Bloomberg.

Ходът в Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO) бе предприет, след като Русия „едностранно“ е прекратила преговорите с двете страни, както и националното съдебно преследване на четирима заподозрени в катастрофата, съобщава нидерландското правителство.

Както Австралия, така и Нидерландия от май 2018 г. твърдят, че Русия носи отговорност съгласно международното право за причиняването на катастрофата.

"Кабинетът ще продължи да прави всичко възможно, за да държи Русия отговорна за свалянето на полет МН17, както и да поддържа международния правен ред“, заяви нидерландският външен министър Вопке Хукстра в понеделник.

„Смъртта на 298 граждани, включително 196 нидерландци, не може и не трябва да остава без последици“.

Нидерландското правителство държи Русия отговорна за инцидента над Източна Украйна, след като международно разследване разкри, че Русия е била отговорна за разполагането на ракетни съоръжения, използвани през 2014 г. Самолетът осъществяваше полет от Амстердам, Нидерландия, до Куала Лумпур, Малайзия и се разби на територията на Украйна на 60 км от руската граница.

Последните действия срещу Русия са независими от текущите развития в Украйна, заяви нидерландското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Така, така, скимтете pycopoБчета. Рано или късно ще платите за престъпленията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 години
За украинските диспечери или добро, или нищо. За записите на техните разговори също. И за записите на украинските радари, че и за сЪпътниковите снЕмки. Някой спомена, че Бауманският съд може да признае разследващите и съдиите на МН-17 за престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 години
Закъсняла пушилка. Рашаните са на украински терен и усилено събират документи и всякакви доказателства за деянията на нацитата. Вече се чу и нещичко за МН-17 и изпълнителят на акта. И пак ще има рев за фейкови обвинения. Също като Псаки, която просто отрече признанията на Виктория Нюланд за военните биолаборатории на разпита под клетва пред Сената. Та съд ще има, по-точно Трибунал, но не в Хага, където работят на повикване, а на по-нормално място. Нямам предвид "новата нормалност".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
A Украинските диспечери съответно са чисти като момини сълзи. Самите малайзийци казаха, че не вярват на тоя цирк, но Тиквестора вЕрва! вЕрвайте му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Който чупи, купи :) Един либийски диктатор също се дърпа цели 20 години и накрая си призна. Даже платиха и обезщетения. Те опорките по фейса дето ви ги спускат разно или късно се пукат. Лъжата винаги е разобличена дори и след години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
v_tin
преди 2 години
Ами по спомен я държат отговорна с кошаревски свидетели. Неназовани свидетели, не могат да бъдат разпитвани, вижда ги само прокурора. Този процес е пълен смях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
0pk
преди 2 години
Не ми стана ясно, ако тогава е нямало война, защо Русия носи отговорност за падналия в Украина самолет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още