IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От кого се страхуват най-много на Уол Стрийт?

Може би това е специалният агент от ФБР Би Джей Канг

10:06 | 05.12.09 г.
От кого се страхуват най-много на Уол Стрийт?

Би Джей Канг може би е човекът, от когото се страхуват най-много на Уол Стрийт.

При ареста на Бърнард Мадоф, създател на най-голямата схема на Понци в историята, специалният агент от ФБР Канг е до него. По-малко от година по-късно отново Канг придружава окования в белезници Радж Раджаратнам, бивш шеф на хедж фонда Galleon, обвинен в незаконни печалби за милиони.

Въпросът, който днес тормози инвеститори, мениджъри и адвокати от сектора на хедж фондовете и извън него, е кой е следващият?

Разбира се, никой не знае това със сигурност. Съдебни документи и интервюта със запознати със случая източници от сектора обаче сочат, че Канг може би се насочва към Стивън А. Коен и неговата компания SAC Capital Advisors, която е на стойност 12,9 млрд. долара, пише Ройтерс.

Канг е разследвал твърдения за нередности при търговия в SAC преди две години, въпреки че следствието е приключило без повдигнати обвинения срещу компанията, са научили от агенцията.

Член на отдела за разследвания на измами с ценни книжа към ФБР, Канг ръководи двугодишното разследване за търговия с вътрешна информация, което доведе до арестуването на Раджаратнам и повдигането на обвинения срещу други.

Именно Канг провежда също много от първоначалните интервюта с ключови свидетели по все още разгръщащия се случай, става ясно от съдебните регистри и анонимни източници.

Възможно е разследването по случая Galleon да е дало на Канг нови насоки, в които да разследва SAC, един от най-големите и успешни фондове в света. Твърди се, че един от свидетелите, Ричард Чу-Бенг Ли, ще представи на обвинението доказателства за търговия с вътрешна информация, които той може да е направил между 1999 и 2009 г. – период, който включва и пет години работа в SAC, според съдебните документи.

Години наред агресивният бърз стил на търговия на Коен и двуцифрената възвръщаемост му носят възхищение и завист в инвеститорските кръгове. Основният фонд на SAC - S.A.C. Capital Management, създаден през 1992 г., е носил нетна възвръщаемост от по 30% на година към края на октомври 2009 г., според рекламни материали.

„Всеки иска да събори Стив Коен, но той не е мултимилиардер случайно. Те имат страхотна година“, коментира Брадли Алфорд, създател на Alpha Capital Management.

Дали обаче Канг и неговите хора ще развалят купона?

Също като Коен, Канг избягва да е център на внимание и е отказал интервю по повод този материал. От ФБР не са представили биографична информация за него, дори и за възрастта му.

Известен просто като Би Джей сред адвокати и други, с които е работил, Канг, който е с корейско-американски произход, навремето се пошегувал, че предпочита да ползва само инициалите си, защото цялото му име е твърде трудно за произнасяне за повечето хора. Със счетоводното си образование той е в състояние да навлиза дълбоко в подробностите около финансови престъпления.

Най-голямото предизвикателство за Канг обаче може би тепърва предстои. Адвокати, трейдъри и други, запознати с хода на разследването, казват, че агентът и федералните прокурори са се фокусирали върху редица бивши служители на SAC, чиито имена са изскочили по време на случая Galleon и които също може да са участвали в търговия с вътрешна информация.

Ли е един от петимата свидетели по случая Galleon, които оказват съдействие, и е готов да разкаже на властите за всякакви случаи на търговия с вътрешна информация, в които може да е участвал, докато е работил като анализатор в SAC от 1999 до 2004, сочат съдебни документи. Повечето съдебни експерти обаче казват, че обвинението ще срещне трудности при ползването на доказателства, които Ли евентуално би дал, защото те биха били относително стари.

Интересът на правителството към SAC и Коен не би трябвало да изненадва никого. Фирмата на Коен стои на върха на хедж фонд индустрията, която е на стойност 1,5 трлн. долара. Критици често са се оплаквали, че SAC се сдобива с по-добър достъп до информация от компаниите на Уол Стрийт поради самия си размер и стотиците милиони комисиони, които раздава.

От създаването на SAC през 1992 г. компанията отчита загуба само веднъж – по време на финансовата буря миналата година, когато хедж фондовете загубиха средно 19%, а портфолиото на Коен загуби 27,56%.

Канг естествено не работи сам. Другият основен агент, който работи по разследването на Galleon, е Дейвид Макол, ветеран от ФБР в разследването на измами с ценни книжа. Макол имаше роля в последното голямо дело на Уол Стрийт за търговия с вътрешна информация, което се въртеше около бивш шеф на UBS.

Като едно от първите разследвания, разкриващо съществуването на подземна мрежа от трейдъри и мениджъри на хедж фондове, които обменят или купуват непублична информация, на базата на която да търгуват, случаят с UBS се оказва полезен при разследването на Galleon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още