IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средно по ?50 млн. прибират отборите, които продължават в Шампионската лига

Отпадналите след груповата фаза на турнира отбори са спечелили средно по 32 млн. евро

10:49 | 18.12.09 г.
Средно по ?50 млн. прибират отборите, които продължават в Шампионската лига

Футболните клубове, които достигнаха елиминационната фаза на тазгодишното издание на Шампионската лига, са спечелили средно по 50 млн. евро, показват резултатите от проучване.

Клубовете, които отпаднаха след груповата фаза, са спечелили средно по 32 млн. евро от участието си в турнира, показва поръчаното от MasterCard проучване на Саймън Чадуик, професор в Coventry University Business School.

Най-големи са приходите от наградния фонд – 14 млн. евро. Средно по 12 млн. евро са раздадени на клубовете от търговските приходи на UEFA от турнира. Отборите са спечелили средно около 10 млн. евро от продажба на билети и около 8 млн. евро от спонсорства и продажба на стоки, храни и напитки и от други търговски и маркетингови приходи. Според проучването продължаването в следващата фаза на лигата е увеличила и пазарна стойност на отборите средно с около 6 млн. евро.

UEFA дава 3,8 милиона евро за всеки отбор, който се класира за лигата и допълнителни 3,3 милиона евро за участие в груповата фаза (или по 550 хил. евро за мач). Победата в груповата фаза носи 800 хил. евро за победителя, 400 хил. евро се получава при равен резултат. Излизането от групите гарантира допълнителни 3 милиона евро от наградния фонд. Продължаването във всеки следваща фаза на турнира носи допълнителни приходи.

Досега най-много от наградния фонд е получил френският Бордо - 11,5 млн. евро.

Според Чадуик лигата генерира оборот от 6 млрд. евро за една календарна година, а клубовете от Англия, Италия и Испания са спечелили най-много от участието си в Шампионската лига през изминаващата 2009.

Отборите от Албиона са прибрали 129,5 милиона от наградния фонд, тези от Ботуша - 104 млн. евро, а испанските клубове са станали по-богати с 96,9 млн. евро.

Според друго проучване на MasterCard, победителят от миналогодишното издание на турнира Барселона е генерирал приходи от 110 млн. евро от участието си в лигата, докато финалистът Манчестър Юнайтед е спечелил 65 млн. евро.

Припомняме, че тазгодишната групова фаза на Шампионската лига, както и миналата, преминаха без българско участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още