IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция разследва клиенти на HSBC за укрити данъци

Разследването е започнало въз основа на данни, откраднати от бивш служител на подразделение на HSBC в Швейцария

21:04 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Франция разследва клиенти на HSBC за укрити данъци

Френската прокуратура е започнала разследване по подозрение в укриване на данъци въз основа на данни, откраднати от бивш служител на подразделение на HSBC в Швейцария, предаде ВВС.

Откраднатите данни са били разшифровани и са разкрили 127 хил. сметки, принадлежащи на 79 хил. клиента на банката. Броят на разкритите сметки е много по-висок от първоначално считания.

Данните са били откраднати от HSBC Private Bank преди три години от Ерве Фалчиани, който е работел в ИТ отдела на HSBC. Той е избягал във Франция, докато е бил разследван във Швейцария. През януари 2009 г. френските власти, по искане на Швейцария, са иззели данните от дома на Фалчиани.

През декември от HSBC обявиха, че са били откраднати данни за 10 сметки. През март обаче банката призна, че става дума за 24 хил. сметки, 15 хил. от които все още са били активни, а 9000 са били закрити след кражбата.

От HSBC подчертават, че не признават за верни данните на френската прокуратура за разкрития брой сметки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още