IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Гешев: Гъвкавата политика на ЕЦБ не е достатъчна за справяне с проблемите

Биткойнът ще поевтинее независимо как и дали ще бъде регулиран, смята ръководителят на отдел "Международни финансови пазари" в ЕЛАНА Трейдинг

08:50 | 20.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Генади Гешев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Генади Гешев. Снимка: Личен архив

– Напоследък както по света, така и у нас, изключително силно нашумяха сайтове, предлагащи т.нар. "социален трейдинг". Как гледате на екипното търгуване?"

"Социалният трейдинг" съществува повече от 10 години в различни форми, чрез които трейдърите общуват и споделят мнения. Във валутната търговия всичко се случва много бързо – тя отразява събитията и развитието на икономиките. Затова е необходимо едновременно постоянно следене на икономическа информация и бърза реакция. Различните форми на обмен на идеи и информация са много важни за валутните трейдъри.

В последните години обаче стана популярен "копиращият трейдинг" (copy trading), при който даден трейдър може автоматично да копира сделките на друг. Има много и различни платформи, които съдържат само копиране или копиране и възможност за комуникация и обмен.

По принцип всяка една нова възможност за информация и обмен на идеи е важна за валутните трейдъри, така че всяка подобна технологична „сламка“ за този бърз пазар е добре дошла. Това, което е важно за трейдърите, е да разбират е, че сляпото копиране на сделки на друг човек, без да е премислена стратегията и контекста на търговията, е хазартно и в крайна сметка непечелившо. Защото даден "гуру" може да е показал висок резултат по някаква причина днес, но утре да загуби двойно.

Затова не бих нарекъл "сляпата" търговия "екипна". По-скоро бих посъветвал трейдърите да не забравят, че трябва сами и съзнателно да взимат решенията си, и да ползват автоматизираната търговия за улеснение, а не в свой ущърб.

– Има ли пазари и инструменти, към които бихте посъветвал да се фокусират инвеститорите?

Всички пазари и инструменти са интересни, зависи кой накъде се насочва според това кое на него му е интересно, с какво свободно време разполага и с какви средства за инвестиция. Има известна заблуда, че има добри години за определени инвестиционни активи, към които всички участници да се насочат. Няма добро и лошо време, няма добри и лоши инструменти.

Печалбите и загубите на финансовите пазари не идват от самите инструменти или от посоката на пазарите, а от личните познания и дисциплината на трейдърите. На международните пазари може да се печели както от поскъпване, така и от поевтиняване.

Обикновено валутите и акциите се считат за най-лесни инструменти за търговия, но на практика другите, които изглеждат по-сложни, просто изискват запознаване и малко повече четене. Изборът и посоката зависи от времето, което може да се отдели.

Например, ако нямате достатъчно време за инвестиция в акции, където се изисква познаване на компанията, проследяване на финансови резултати и новини за нея, сравнение с другите в сектора и т.н., можете да изберете борсово-търгувани фондове, които покриват даден сектор от компании. Тогава няма нужда да познавате в подробности една, две или десет компании.

По отношение на акциите, при нас трейдърите в платформата ELANA Global Trader често се ориентират към договорите за разлика върху акции или индекси, заради това, че тези инструменти позволяват инвестиция с по-малки суми и са по-гъвкави.

Изборът на инструменти зависи и от това, което трейдърът може да получи от брокера и платформата. Специално в ELANA Global Trader има огромно разнообразие от инструменти на над 33 борси в света, така че има безкрайни възможности за опознаване и за структуриране на портфейл. Ако човек пък се чувства по-комфортно да се съсредоточи върху определени валутни двойки, за него е най-удобно да търгува през платформата ELANA MetaTrader, защото е най-лесната и популярната за ползване в последните години.

– Какъв е ключът към успешното търгуване?

Най-важни за успешната търговия са знанията и дисциплината. Финансовите пазари са интересни, точно защото няма рецепти за вечни печалби. Успехът се измерва с последователността на трейдърите в това да ползват информация и да имат дисциплината да прилагат план и стратегия, които могат да им носят доход през годините.

Затова е важно инвестиционните посредници да осигуряват информация и обучение, които да подготвят клиентите им за търговия. При нас, в ЕЛАНА Трейдинг, постоянно въвеждаме нови информационни услуги за клиентите, а също и предлагаме целогодишно безплатни курсове за начинаещи и напреднали във валутна търговия, подбор на акции, технически анализ, търговия с опции и други. Да търгуваш на който и да било от пазарите не се научава отведнъж. А ние искаме нашите клиенти да са подготвени, за да печелят, не да губят.

Има и още нещо – в България все още липсват достатъчно издания на български език, които трейдърите да ползват за обучение вкъщи. По тази причина си партнираме с издателство "Сиела", като съдействаме за издаването на подобни подходящи книги. През 2013 г. излезе първото преводно издание за технически анализ на Ал Брукс, а в началото на следващата година ще се появи и един много полезен изчерпателен наръчник за въведение във валутна търговия, който е с голям успех сред валутните трейдъри по света.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
lozkhris
преди 10 години
Абе, господинчо..Не повтаряй като папагал каквото си чул от Меркел! Как ще движиш икономика с консолидация?! Икономика се прави с производство,продажби и консумация. Такива в Европа има само в Германия. Вместо да дрънкаш врели-некипели, по-добре кажи истината - Германия трябва да разхлаби хватката, да започне да потребява, а ЕЦБ трябва да наводни пазара с евра с цел драстично сваляне на курса !! Само така ще се получи достатъчна конкуренция на китайските *** и възстановяване на перфиерните икономики. Стига празни приказки! Европа се превръща в гето, трябват драконовски мерки !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още