IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът: Бюджет 2012 не предвижда реформи

Икономисти и работодатели не виждат прозрачност и ясна информация за какво ще се харчат държавните пари догодина

08:16 | 04.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бизнесът: Бюджет 2012 не предвижда реформи

За да се увеличат заплатите, трябва да се съкратят чиновници, веднага посочи Сашо Дончев. Ненков пък отговори, че ако се съкратят хора от едни държавни сектори, би могло да се назначат в други.

Ето мнението на Божидар Данев, изпълнителен директор на БСК:

“Ролята на бюджета по време на криза, от която не е ясно кога ще се излезе, расте. Бизнесът иска да види какви са целите на всяко министерство и как се изпълняват. Например, при така отпуснатите средства как се намалява детската смъртност, или как намалява битовата престъпност.

За ръст на БВП се разчита основно на износа, но ръста при него е в голямата си част ценови.

Огромната опасност е намаляването на работните места. А като че ли битката на правителството напоследък е да има износ на работна ръка. Има тотално влошаване на ликвидността в икономиката, като че ли вече банките дишат с шнорхели.

Не трябва най-много средства да се отделят за МВР и да се запазва изплащането на 20 заплати при пенсиониране, това е тоталитарно мислене”.

Бюджетът за следващата година не е инструмент на реформите, това е ясно, каза икономистът Петър Ганев. По думите му, от няколко години се говори, че бюджетите са програмни, а всъщност се задават разходни тавани на министерствата и те натъкмяват разходите си към тях. Сега разпределението на разходите е почти като миналата година, без да е направен анализ кои са били ефективни и кои – не, каза икономистът.

Ганев каза още, че не бива да се заблуждаваме, че икономическите проблеми са свършили, а въпросът е дали ще са малки или ще станат колосални. Приходите в бюджета все още не са стигнали размера си от 2008 г., а единственият данък, който е отбелязал ръст, е подоходният, който изпревари корпоративния, посочи той.

Част от бизнеса смята, че годишният платен отпуск на майките, докато са по майчинство, не трябва да се запазва, след като се върнат на работа. Например, ако дадена майка е отсъствала от работа една година, за този период да не й се полагат 20 дни отпуск, който сега взима, като се върне на работа, допълни икономистът.

Владимир Каролев изцяло одобри заложения нисък бюджетен дефицит.

Той изказа неодобрение с факта, че военни и полицаи получават при пенсиониране 20 заплати. В такъв случай, защо лекари и учители също нямат такива привилегии, запита риторично Каролев.

Той изказа съмнение, че заложеният висок ръст на усвояване на евросредства ще се изпълни.

„Не съм сигурен, че е необходимо увеличение на минималната работна заплата“, каза още икономистът.

Според него вариант за строителство на магистрали не са само евросредствата, но и даването им на концесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Попитали Асан какъв е бил живота преди и след демокрацията.Той отговорил с пример:- Преди демокрацията, работиш, работиш, КУПИШ хладилник, работиш, работиш, КУПИШ телевизор, работиш, работиш, КУПИШ пералня. След демокрацията, работиш, работиш, ПРОДАДЕШ хладилник, работиш, работиш, ПРОДАДЕШ телевизор, работиш, работиш, ПРОДАДЕШ хладилник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още