IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът: Бюджет 2012 не предвижда реформи

Икономисти и работодатели не виждат прозрачност и ясна информация за какво ще се харчат държавните пари догодина

08:16 | 04.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бизнесът: Бюджет 2012 не предвижда реформи

Бившият зам.-министър на финансите Кирил Ананиев подкрепи въвеждането на Пакта за финансова стабилност. По думите му, при Бюджет 2012 г. има определено консервативен подход при определяне на приходите. Ето мнението на Ананиев някои бюджетни параметри.

“Положението в Европа не може да не ни се отрази. Заложеното преразпределение на публичните разходи е 36,5% по консолидираната фискална програма, дефицитът е до 1,35% от брутния вътрешен продукт (БВП), а нарастването на държавния дълг – до 18,7% от БВП. Което означава, че като цяло това е силно консервативен бюджет.

Обаче не е обърнато достатъчно внимание на европейските цели до 2020 г., които предвиждат повече инвестиции в наука, образование и в здравеопазване и намаляване на безработицата.

Трябва да се направи пълен преглед на публичните разходи и да се види кои дейности трябва да отпаднат, като за сметка на тях да нарасне финансирането на други, и то без отпускане на повече средства.

Държавния бюджет се изготвя в условия на криза, но с него не се стимулират трите фактора за растеж, а именно – потребление, инвестиции, износ. Темпът на ръст на износа вече се забавя, което е нормално.

Въпреки заложените 2,9% ръст на БВП за следващата година, показателят по всяка вероятност ще е под 2%, тъй като почти не се залага растеж на доходите на населението.

Приходите от корпоративен данък в проектобюджет 2012 г. са с 68 млн. лв. по-малко от заложените в бюджета за 2011 г. Но те всъщност ще са по-високи от реалните постъпления от този данък за 2011 г., което значи, че по този показател за тази година има неизпълнение.

Има още какво да се направи за подкрепа от държавата на малките и средни фирми, включително осигуряване на по-лесен достъп до кредитиране, възможни са и някои данъчни облекчения”.

Според вицепрезидента на КНСБ Николай Ненков при тези параметри на бюджета нещата в страната няма как да се подобрят, но вероятно няма и да се влошат. Ето какво още каза той:

“Почти изцяло инвестициите на държавата са в пътища. Почти никакви средства не са заложени за вдигане на доходите. В най-добрия случай ще се вдигнат малко минималните пенсии и минималната заплата.

В бюджета се предвижда плавен ръст на потреблението, но няма как то да расте, без да растат доходите. За икономически ръст се разчита само на износа, но темпът на ръст при него се забавя. Смятам, че все пак е преиграно в посока на това, че бюджетът е консервативен”.

Затова синдикатите предлагат дълго отлаганото повишение на заплатите в бюджетната сфера да се осъществи, като увеличението според тях трябва да е 10%. Всички пенсии също да се увеличат с 10%, искат още те.

Последна актуализация: 07:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Попитали Асан какъв е бил живота преди и след демокрацията.Той отговорил с пример:- Преди демокрацията, работиш, работиш, КУПИШ хладилник, работиш, работиш, КУПИШ телевизор, работиш, работиш, КУПИШ пералня. След демокрацията, работиш, работиш, ПРОДАДЕШ хладилник, работиш, работиш, ПРОДАДЕШ телевизор, работиш, работиш, ПРОДАДЕШ хладилник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още