IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витоша ски не работи просто защото е на загуба

Стои фундаменталният въпрос дали ски съоръженията на Витоша въобще имат бъдеще

16:09 | 06.02.12 г. 58
Витоша ски не работи просто защото е на загуба

"Витоша ски" АД спря работата на лифтовете към Витоша и на ски съоръженията в началото на декември 2011 г. и те все още не работят, въпреки че ски сезонът е преполовен.

"Витоша ски" обаче от години работи на тотална загуба и логичното се случи - фирмата спря дейност.

За 2010 г. загубата на Витоша ски АД е 2,1 млн. лв. след загуба от 2,2 млн. лв. за 2009 г. Загубата преди лихви, данъци, амортизации и обезценки (EBITDA) е 825 хил. лв. за 2010 г. и 670 хил. лв. през 2009 г. Именно EBITDA показва, че този бизнес е крайно нерентабилен.

Анализ на Investor.bg показа, че от лифт компаниите у нас само Юлен АД в Банско отчита печалба през 2010 г. Всички други са на нетна загуба, включително съоръженията в Боровец, Пампорово, Витоша. На загуба са и лифтовете до х. Рилски Езера, до Картала (над Благоевград) и над гр. Сопот.

Все пак при Бороспорт АД (Боровец) например има печалба преди разходи за лихви, данъци и амортизации (EBITDA). Именно разходите за лихви правят бизнеса на Бороспорт губещ през 2010 г.

Анализът показва, че "Витоша ски", лифтът над Благоевград и този над Сопот работят на загуба дори и преди начисляването на амортизации и плащането на лихви. 

Къде може да се крие фундаменталният проблем на съоръженията на Витоша, за да са те толкова икономически неефективни?

На пръв поглед те са близо до София с нейните над милион жители и по-висок от средния за страната стандарт. На практика обаче са губещи.

Настоящият анализ не може ясно и категорично да изчисли защо съоръженията над Витоша са губещи.

Един от неопровержимите фактори, е че в последните години на Витоша нямаше сняг и само изкуствения спасяваше сезона. Изкуствен сняг обаче имаше само на част от писта Витошко лале. На първо място това означава опашки пред съоръжението, което пък е с нисък капацитет. На второ място мнозина не обичат да карат на изкуствен сняг. И трето - пистата доскучава, все пак това са само 1,3 км. спрямо писти с обща дължина от по около 50 км. на Банско и Боровец.

Друг важен фактор срещу ефективността на съоръженията на Витоша е липсата на леглова база към тях. Нещо, което работи в подкрепа на съоръженията на Банско, Боровец и Пампорово.

Хотели в София има и то много, но София няма имидж на ски курорт, а на столичен град с мръсен въздух и големи задръствания. От центъра на София до пистата "Витошко лале" се стига за около 1 час с автомобил, а в Боровец пистите са пред хотела. 

На Витоша за едноседмична ски ваканция не ходят нито чуждестранни ски туристи, нито български. И как да ги има? С една писта дълга 1,3 км.

Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
..." Български бизнесмени - като социалистическите келнери - мечтата им е да си пият хората кафето в къщи, а бакшиша да превеждат по сметка..." Ето тази максима казва всичко или почти всичко, ако има нещо останало то е участието на властта в тази далавера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Хехе... тези мантри ги слушаме вече до 23 години!Същият сорт хора искаха да правят пари и на морето. Там нямаха никакви спънки, отидоха напред и развиха нещата на МАХ! И на тях разни завистливци им обясняваха, че не се прави така, че вече има изгоряли държави, които плащат, за да събарят и рекултивират природата, но войната срещу живописните ни плажове продължава и до днес! Виж Слънчев бряг, Св. Влас, Созопол, че и Банско и можеш да рзсъждаваш пак кой какво развива и защо.Колкото до *** и пролетариата, проблемът на такива като теб е, че не им стига ресурс да разберат, че това съсловие съставлява 9/10 от населението на земята и всеки, който отрича правото му на място под слънцето, рано или късно се сблъсква с гнева на тълпата.Тъпакът обаче никога не се учи от грешките на другите!Само ми остана една чуденка: изкланата на 9.IX.1944 г. интелигенция колко университета, училища, театри и киносалони, стадиони и спортни зали беше построила преди тази дата, в сравнение с 1965 г.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 0 rate down comment 3
rootoffselo
преди 12 години
Хората от Витоша ски искат да изкарват пари, но в това няма нищо ама нищо лошо. Напротив те са прогресивни и искат да вървят напред и да развиват нещата. Вие просто им завиждате, както завиждате на всички други прогресивни хора. Това е типичното поведение на българина с обременено пост социалистическо мислене. Той не се интересува как нещата да вървят, а напротив иска само да реве и да се оплаква колко било зле. Не е случайно, че нещата в България не вървят, като на всяка крачка се пречи. От кой се пречи ? От всички завистливи, некадърни ***.За кои Софиянци ми говориш ? При положение, че до 45-та София е едва 30 000 души. Да не говорим, че цялата интелигенция замина по лагерите след 1945 и бе заместена от бедни дивни *** - пролетарии, които е... мамата на цялата държава и ни превърнаха в безбожни ***. Намесвам психологията не случайно, защото това което пишете е резултат именно на психологията Ви и на мисленето Ви, като резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Еваларка брато! Точно казано!С група приятели още през 90-те издигнахме лозунга:"Да направим от Дунава автомагистрала, а от Витоша - платен паркинг!"Виждам, че идеята има вече последователи!А това, че тази планина е малка и не е само на скиорите, май го пропускаш! Ски се карат 2-3 месеца в годината. През останалото време какво ще гледат стотиците хиляди туристи, които целогодишно обикалят из нея - озъбените железа и бетон на неработещата ски-зона? Колко са скиорите и стъпват ли те на Витоша през останалите 9 месеца? Всеки, който иска да види Витоша като Банско, Боровец или Кицбюел за мен е пълен откачалник - казвам го като скиор! Не ми сравнявайте Витоша с Алпите!Оставете на мира тази китка зеленина и чист въздух, за да има къде да се разходят софиянцис децата през уикенда, защото градските паркове ги застроиха, а каквото още има е потънало в смог! Пуснете лифтовете, за да могат дечицата да ходят на скиучилище, защото те останаха най-наказани от номерата на тези нагли хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 0
stenmark
преди 12 години
до 42 .. приятел тук никой не говори за дървета и морени а за лъжата , че са на загуба. Защо сега като им гласуваха закона в тяхна полза не пуснат лифтовете макар и много скъпи за това което предлагат ....защото искат да фалират другите ски у-ща и да са монополисти в този сладък бизнес без конкуренция защо все пак взимат пари от д-вата за world cup Bansko като главната полза пак ще е за тях. Това са едни лоши и алчни хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 4
rootoffselo
преди 12 години
Хонорар няма ! Единственото което има е здраво мислене, а на Вас очевидно Ви липсва.Повтаряте като папагали едни и същи глупости - Витоша ски, Витоша ски и т.н. Няма никакво значение дали са на загуба или на печалба. Ясно е че със тия овехтели лифтове и реално с една писта(Лалето) нещата няма как да станат. Трябва да се направи изцяло нова ски зона с няколко писти, които да са оборудвани със съображения за изкуствен сняг. Трябва да се сменят всички стари лифтове и изобщо да се направи един цялостен и завършен проект. Не ме интересуват 200-тате бора и измислената Ви и идея за защита на природата. Ако това се направи София ще се отвори и като реална дестинация за каране на ски и то не само за хората, които живеят в нея, а за чужденци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 0
stenmark
преди 12 години
Някои хора си изкарват парите явно като пишат поръчкови статии.. като тази.На Вас ясно ли Ви е, че Витоша ски при цената на картата и дължината на пистата 1, 3 км това я прави най скъпата писта в света.Колкото до натовареността сигурно не виждате хилядите ски училища които я ползват .Защо работи само лале ? Спас, Романски и умишлено развален заек. А парите които вземат ВСки по програмата научи се да караш.Наистина трябва да си сляп за да повярваш на тази лъжа че са на загуба. със здраве да си похарчиш измамния хонорар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 3
rootoffselo
преди 12 години
Истината е, че трябва да се направят наистина големи инвестиции в инфраструктура(лифове, нови писти пътища и т.н.) за да станат нещата. Градът ще се отвори много и ще стане още по атрактивен ако имахме наистина качествена инфраструктура за ски. Ползите ще са огромни. На всички така наречени защитници на природата ще кажа, че изсичането на 100-200 бора няма да е кой знае какво унищожение, при положение, че си изсякохме горите и продължаваме да сечем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 0
GunMan
преди 12 години
Решението е просто. Щом губят - нека я продадат тази си инвестиция. В мига, в който я обявят за продан (ако изобщо го направят някога) ще стане ясно колко "губещ" е този бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Аз предлагам правителството да внесе поправка в Закона за облагане на физическите лица и да се въведе целеви данък "Витоша ски" за всички жители на София. Така ще помогнем на закъсалата фирма, тя ще печели, а може да пусне и лифтовете!*** резила!Тази планина не е за да пълни гушата на някакъв избран бей! Аз също съм израснал на Витоша, карам ски от 1965 г. и не помня зима, в която наличните към съответния период съоръжения да не са работили! Държавата намираше начин и да строи, и да поддържа, и да експлоатира лифтовете на Витоша, при това ЦЕЛОГОДИШНО И ЕЖЕДНЕВНО! Общината да си вземе обратно съоръженията,, да осъди Витоша ски за пропуснати ползи и да включи активите обратно към Градски електротранспорт, като възстанови човешките цени на кабинковия лифт. До преди 5 години в събота и неделя се чакаше на опашка дори през лятото, но билетите бяха по 6 лв. двупосочно, Това не е лифт за богати скиори, а е част от инфраструктурата на един градски парк, който се се ползваше масово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още