IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витоша ски не работи просто защото е на загуба

Стои фундаменталният въпрос дали ски съоръженията на Витоша въобще имат бъдеще

16:09 | 06.02.12 г. 58
Витоша ски не работи просто защото е на загуба

"Витоша ски" АД спря работата на лифтовете към Витоша и на ски съоръженията в началото на декември 2011 г. и те все още не работят, въпреки че ски сезонът е преполовен.

"Витоша ски" обаче от години работи на тотална загуба и логичното се случи - фирмата спря дейност.

За 2010 г. загубата на Витоша ски АД е 2,1 млн. лв. след загуба от 2,2 млн. лв. за 2009 г. Загубата преди лихви, данъци, амортизации и обезценки (EBITDA) е 825 хил. лв. за 2010 г. и 670 хил. лв. през 2009 г. Именно EBITDA показва, че този бизнес е крайно нерентабилен.

Анализ на Investor.bg показа, че от лифт компаниите у нас само Юлен АД в Банско отчита печалба през 2010 г. Всички други са на нетна загуба, включително съоръженията в Боровец, Пампорово, Витоша. На загуба са и лифтовете до х. Рилски Езера, до Картала (над Благоевград) и над гр. Сопот.

Все пак при Бороспорт АД (Боровец) например има печалба преди разходи за лихви, данъци и амортизации (EBITDA). Именно разходите за лихви правят бизнеса на Бороспорт губещ през 2010 г.

Анализът показва, че "Витоша ски", лифтът над Благоевград и този над Сопот работят на загуба дори и преди начисляването на амортизации и плащането на лихви. 

Къде може да се крие фундаменталният проблем на съоръженията на Витоша, за да са те толкова икономически неефективни?

На пръв поглед те са близо до София с нейните над милион жители и по-висок от средния за страната стандарт. На практика обаче са губещи.

Настоящият анализ не може ясно и категорично да изчисли защо съоръженията над Витоша са губещи.

Един от неопровержимите фактори, е че в последните години на Витоша нямаше сняг и само изкуствения спасяваше сезона. Изкуствен сняг обаче имаше само на част от писта Витошко лале. На първо място това означава опашки пред съоръжението, което пък е с нисък капацитет. На второ място мнозина не обичат да карат на изкуствен сняг. И трето - пистата доскучава, все пак това са само 1,3 км. спрямо писти с обща дължина от по около 50 км. на Банско и Боровец.

Друг важен фактор срещу ефективността на съоръженията на Витоша е липсата на леглова база към тях. Нещо, което работи в подкрепа на съоръженията на Банско, Боровец и Пампорово.

Хотели в София има и то много, но София няма имидж на ски курорт, а на столичен град с мръсен въздух и големи задръствания. От центъра на София до пистата "Витошко лале" се стига за около 1 час с автомобил, а в Боровец пистите са пред хотела. 

На Витоша за едноседмична ски ваканция не ходят нито чуждестранни ски туристи, нито български. И как да ги има? С една писта дълга 1,3 км.

Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
Абе на Цеко & Со като не им харесва и са на загуба, що не се откажат ? Да прекратят всичко и край. Сигурен съм, ще се намери кой да излезе на печалба. Мариане, уж сериозно пишеш, а се хващаш на такива врели-некипели. Хайде да излезе един отчет за приходите и разходите и да видим защо не излиза сметката. Абсурд е Витоша ски да е на загуба. Толкова е абсурд, че няма на къде. А че тези дето я стопанисват са *** - видно е и с просто око - тази е първата читава зима от години и те вместо да правят дебелата пачка - седят и се потриват. Български бизнесмени - като социалистическите келнери - мечтата им е да си пият хората кафето в къщи, а бакшиша да превеждат по сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
potrebitel222
преди 12 години
Относно казуса "Витоша" подкрепям "Божидар". Много софиянци карат ски и през делничните дни - не само пенсионери и ученици, но и студенти, работещи на смени или нощем. Много хора ходят и на вечерното каране.Много други хора ползват лифтовете просто за да се качат по-бързо по-високо в планината. Това са или възрастни, или родители с малки деца. Това значи, че лифтовете се ползват не само от скиори и сноубордисти, и не само през зимата.И ако някой смята, че два лифта са много за двумилионна София и не се ползвали, просто е луд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 2
mpy_yordanov
преди 12 години
Освен това и София ленд фалира.... и стои като призрак вече доста години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 12 години
Кои са тези други десетина, че нещо не се сещам. Люлин бийч си сменя концесионера почти всяка година. Вероятно защото е много печеливш бизнеса всеки бяга от него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Какви глупости! Аз поне съм израстнал в София - между 1972-92 съм бил на Витоша - на ски и просто на туризъм. Тези, които помнят това време, знаят, че беше пълно с народ, не само скиори, а лифтовете нямаха достатъчно капацитет да поемат всички. И сега има достатъчно Софиянци, желаещи и можещи да оставят много пари там. Проблемът е, че явно никой не им иска парите, т.е. няма къде да ги изхарчат. Когато има наследена инфраструктура е само въпрос на желание, някой способен да инвестира и направи пари там от "истински бизнес". Само че, държавата иска и тя да цица парички и така задушава всяка инициатива. Сега нито има курорт, нито пък държавата има какво да облага - щото няма какво да се взима. Няма ли някога да свърши тоя социализъм ей? Тоя вечен преразпределител на блага ще се саморазруши, дано да е по-скоро. Държавата трябва само да има закон за опазване на природата, другото хората ще го направят сами - ако им се разреши де....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 12 години
Витоша ски вероятно са се объркали в бизнес плановете си. Също както се обърка ентусиастът със Супер Перелик, както и провала на Супер Боровец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
potrebitel222
преди 12 години
Мария Луиза - най-хубавия басейн в София, значи, не печели и работил на загуба, а десетина други как работят така успешно? Може би комунистите ги субсидират? Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
Марияне,кажи тогава защо се натискат да строят на Витоша при положение, че и сега не могат да излязат на печалба..уж..(счетоводно) ?да не би марсианците да дойдат.Витоша си е ясно, че ще си е ски база за Софиянци. Трудно е да стане курорт, защото лудницата на града е голяма и няма как да стане Банско или Боровец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 3
mpy_yordanov
преди 12 години
продължение на Боровец и Банско като си дошъл от далече и мъгла и студ и дяволи да падат ще дадеш 50 лв. за лифт карта. Затова на Витоша като е гадно времето няма никой, а като е хубаво висиш на опашките, да ти се отще карането. Не е добре. Големи амплитуди, така бизнес не става. Морския туризъм е по-добре. Вярно пак само 3 месеца, но поне отиваш за цяла седмица или 3 и си там. Просто не виждам при 12 дни в годините (12 уикенда, половината от които с лошо време) съоръженията на Витоша ще си избиват парите. Може би в комунизма са ги субсидирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 12 години
Винаги са ми давали касова бележка на лифтовете на Витоша, на Боровец също, като изключиш вторичната търговия с карти. Далаверка въртяха само на Мальовица и то само на едно странично съоръжение.Ето анализ на минералните басейни и въобще басейнитеhttp://***.investor.bg/***-i-analizi/339/a/pecheli-li-se-ot-mineralnite-plajove-i-kolko-gubi-sinergon-holding-ot-negoviia,121694/Лично съм смятал на единия комплекс. 500 души по 5 лв. 2 500 лв. на ден. 12 уикенда, от които половината дъжд, прави 12 яки дни по 2 500 лв. общо 30 000 лв. Е приходите от услуги (вход) са им към 60 000 лв. на година. Вярвам на отчета им в приходната част.http://***.investor.bg/***-i-analizi/339/a/pecheli-li-se-ot-mineralnite-plajove-i-kolko-gubi-sinergon-holding-ot-negoviia,121694/Затова Мария Луиза, а вече и съоръженията на Витоша не работят. Сезонен бизнес и то само в събота и неделя (ако е готино времето) не става на работа.Представете си, софиянците се качваме на Витоша само при хубаво време. На Боровец и Банско като си отишъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още