IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се трета пенсионна реформа за едно поколение

Отлагането на увеличението на пенсионната възраст няма да има осезаем ефект според икономическата логика, но е оправдано, смятат експерти

10:55 | 18.06.13 г. 30
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кабинетът &quot;Орешарски&quot; започва дискусия по промяна на правилото за увеличаване на пенсионната възраст. <em>Снимка: www.sxc.hu</em></p>

Кабинетът "Орешарски" започва дискусия по промяна на правилото за увеличаване на пенсионната възраст. Снимка: www.sxc.hu

За да се проведат подобни мерки, не трябва да има конфликт между младежите, които излизат на пазара и тези, на които им предстои да излязат. В този смисъл можем да уважим предложението на премиера Орешарски да се забави увеличението на възрастта за пенсиониране за известно време, след което отново да се върне към наложените правила. С тези аргументи бихме могли да приемем предложението за забавяне, защото тази стъпка е оправдана с оглед критичната ситуация на пазара на труда.

Дори временна мярката може да доведе до намаляване на младежката безработица, която у нас вече надхвърли 30%. Разбира се, не може да се очаква веднага такъв ефект, но постепенно местата, които се освобождават от хората в пенсионна възраст, ще се заемат от младите.

Едва ли временното отлагане ще повлияе сериозно на приходите в НОИ, защото преди всичко трябва да се засили контролът върху отпускането на инвалидни пенсии, които продължават да източват системата.

Пенсионните системи в някои страни от ЕС

Ето на каква възраст се пенсионират и какъв осигурителния стаж трябва да имат за пенсия в някои европейски страни.

Великобритания

Минимална възраст за пенсиониране: 65 години за мъжете, 60 години за жените. Този праг ще се повиши до 66 години за всички от 2018 до 2020 година, а след това до 68 години до 2046 година. През октомври 2011 година беше премахнато автоматичното пенсиониране след навършване на 65 години.

Условия за получаване на пълна пенсия: 44 години пенсионни вноски за мъжете и 39 години за жените (данни от 2008 година).

Стимули: увеличение на пенсията с 10,4 процента годишно при продължаване на работа след 65 години (данни от 2008 година).

Франция

Минимална възраст за пенсиониране: увеличена от 60 на 62 години до 2017 година.

Условия за получаване на пълна пенсия: 41,5 години пенсионни вноски при поколението след 1955 година. В противен случай осигуреното лице получава по-ниска пенсия. Досега възрастта за пълна пенсия беше 65 години и постепенно ще бъде увеличена до 67 години до 2022 година.

Стимули за по-продължителна работа: прилага се увеличение на пенсията с 1,25 на сто на всяко тримесечие допълнителен труд над възрастта за получаване на пълна пенсия.

Германия

Минимална възраст за пенсиониране: правото настъпва още на 63 години, ако са внасяни пенсионни вноски в продължение на 35 години.
Условия за получаване на пълна пенсия: в момента 65 години, които ще бъдат увеличени постепенно на 67 години до 2029 година (по един месец годишно). Прагът обаче може да остане 65 години при внасяни пенсионни вноски в продължение на 45 години.
Стимули: понижава се пенсията с 3,6 процента за всяка неотработена година при пенсиониране под минималната възраст.

Испания

Минимална възраст за пенсиониране: 65 години в момента при минимален срок на пенсионно осигуряване от около 13 години (данни от 2008 година). След 2013 година осигурителният стаж се увеличава до 15 години и ще бъде възможно пенсиониране на 63 години и дори на 61 в някои случаи при 33 години пенсионно осигуряване.

Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 2
data
преди 10 години
Правилно в дългосрочен план - но трябва мерки в краткосрочен и дългосрочен . Мерките би трябвало да са :1. Увеличаване на възрастта - естествено най-правилно е да се вдигне ефективната възраст чрез орязване на привилегиите на индалидните пенсии и на полицаите , но тъй като за това явно няма топки ще трябва да се изравни възрастта на мъжете и жените 2.Привличане на работоспособни емигранти от българския етнос3. Образование - за да може да се развиват качествените отрасли в икономиката а от там да растат доходите 4.То по-скоро ще дойде от т.3 - увеличаване на раждаемостта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 5
albobo76
преди 10 години
Най-застрашеният вид на планетата не е на 4 крака, а на 2 и се нарича пенсионер. Ако някой под 40 г. си мисли, че ще доживее до пенсия, значи още пише писма на дядо си Коледа. Решението на новият кабинет е популистко и ще обремени много бюджета, но това ще започне да се усеща след няколко години, до тогава "горещият картоф" ще е в нечии други ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
data
преди 10 години
То решението идва не от принципи а от това че парите ги няма . На никой не му е кеф да увеличава възрастта - но при положение че над 50 % от бюджета отива за социални ако не се вдигне възрастта не остава никаква възможност за маневри на правителството с останалите 50 % в който трябва да се съберат всички останали разходи . Естествено правилния ход би бил съкращаване на държавата но се видя че никой няма топки за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 0
Vesko94
преди 10 години
Единственото решение е трудоспособното население в България да започне да се увеличава. В момента населението в трудоспособна възраст е едва 2.5 млн. души. Те се грижат за доходите на останалите 4.5 млн. При такова съотношение няма как да има високи приходи в хазната, съответно и пенсиите няма как да са по-високи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 7
Ricco
преди 10 години
На всички трябва да е ясно, че по-ниска възраст за пенсиониране значи повече пенсионери, а от там по-ниски пенсии. Мисля че е редно когато се споменава едното да се казва и другото. Иначе хората остават със заблудата, че има безплатен обяд. А такъв, поне засега, не е открит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
индианеца
преди 10 години
Не виждам смисъл да се повишава възрастта, но това значи, че и за в бъдеще пенсиите ще са доста по-малки. Както и да го погледнеш, всички са прецакани, и сегашните и бъдещите пенсионери, особено бъдещите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още