IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се трета пенсионна реформа за едно поколение

Отлагането на увеличението на пенсионната възраст няма да има осезаем ефект според икономическата логика, но е оправдано, смятат експерти

10:55 | 18.06.13 г. 30
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кабинетът &quot;Орешарски&quot; започва дискусия по промяна на правилото за увеличаване на пенсионната възраст. <em>Снимка: www.sxc.hu</em></p>

Кабинетът "Орешарски" започва дискусия по промяна на правилото за увеличаване на пенсионната възраст. Снимка: www.sxc.hu

- Условия за получаване на пълна пенсия: навършени 65 години и 35 години осигурителен стаж, като възрастта постепенно ще се увеличава от 2013 година до 67 навършени години и 37 години пенсионни вноски през 2027 година по силата на реформата, започната от правителството на Сапатеро. Работещи, които са внасяли пенсионни вноски в продължение на 38 години и половина, ще могат да излизат в пенсия на 65 години без понижение на пенсията. Стимули за по-продължителна работа: увеличение на пенсията с 2 процента годишно при осигурителен стаж над 40 години.

Италия

Пенсионната система се основава на два фактора:

Пенсии за прослужено време, позволяващи пенсиониране без оглед на възрастта, ако са внасяни 40 години пенсионни вноски или след навършване на 60 години при 36 години осигурителен стаж.
Пенсии за старост, при които се изискват най-малко 20 години пенсионни вноски, позволяващи пенсиониране след навършване на 65 години при държавните служители и 60 години при жените в частния сектор. Пенсионната възраст трябва да достигне най-малко 67 години за всички през 2026 година.

Полша

Минимална възраст за пенсиониране: в момента 60 години за жените, 65 години за мъжете. Възрастта ще се повишава постепенно, за да достигне 67 години през 2020 година за мъжете и през 2040 година при жените.

Швеция

Минимална пенсионна възраст: 61 години 
Няма правила за получаване на пълна пенсия
Стимули: пенсията е пропорционална на натрупаните права и се прилага коефициент, който се увеличава с възрастта на пенсиониране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 2
data
преди 10 години
Правилно в дългосрочен план - но трябва мерки в краткосрочен и дългосрочен . Мерките би трябвало да са :1. Увеличаване на възрастта - естествено най-правилно е да се вдигне ефективната възраст чрез орязване на привилегиите на индалидните пенсии и на полицаите , но тъй като за това явно няма топки ще трябва да се изравни възрастта на мъжете и жените 2.Привличане на работоспособни емигранти от българския етнос3. Образование - за да може да се развиват качествените отрасли в икономиката а от там да растат доходите 4.То по-скоро ще дойде от т.3 - увеличаване на раждаемостта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 5
albobo76
преди 10 години
Най-застрашеният вид на планетата не е на 4 крака, а на 2 и се нарича пенсионер. Ако някой под 40 г. си мисли, че ще доживее до пенсия, значи още пише писма на дядо си Коледа. Решението на новият кабинет е популистко и ще обремени много бюджета, но това ще започне да се усеща след няколко години, до тогава "горещият картоф" ще е в нечии други ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
data
преди 10 години
То решението идва не от принципи а от това че парите ги няма . На никой не му е кеф да увеличава възрастта - но при положение че над 50 % от бюджета отива за социални ако не се вдигне възрастта не остава никаква възможност за маневри на правителството с останалите 50 % в който трябва да се съберат всички останали разходи . Естествено правилния ход би бил съкращаване на държавата но се видя че никой няма топки за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 0
Vesko94
преди 10 години
Единственото решение е трудоспособното население в България да започне да се увеличава. В момента населението в трудоспособна възраст е едва 2.5 млн. души. Те се грижат за доходите на останалите 4.5 млн. При такова съотношение няма как да има високи приходи в хазната, съответно и пенсиите няма как да са по-високи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 7
Ricco
преди 10 години
На всички трябва да е ясно, че по-ниска възраст за пенсиониране значи повече пенсионери, а от там по-ниски пенсии. Мисля че е редно когато се споменава едното да се казва и другото. Иначе хората остават със заблудата, че има безплатен обяд. А такъв, поне засега, не е открит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
индианеца
преди 10 години
Не виждам смисъл да се повишава възрастта, но това значи, че и за в бъдеще пенсиите ще са доста по-малки. Както и да го погледнеш, всички са прецакани, и сегашните и бъдещите пенсионери, особено бъдещите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още