IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Склонни ли са работодателите на компромиси, когато наемат нови кадри?

За бизнеса уменията на бъдещите работници са по-важни от дипломите

08:37 | 03.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Склонни ли са работодателите на компромиси, когато наемат нови кадри?

Работодателите правят компромиси с изискваната квалификация при назначаването на ИТ кадри. Това става ясно от непредставително проучване на Българската стопанска камара (БСК), реализирано по проект за оценка на  работната сила по браншове и региони (MyCompetence). 

40% от участниците в допитването имат квалификация, която не отговаря на изискваната от работното място. Всеки четвърти зает има по-висока от изискваната квалификация, а 12% са с по-ниска от изискваната, съобщават от БСК.

Масово по-квалифицирани от изискваното са инженерите в производството. В ИТ сектора 18 на сто са по-квалифицирани кадри за длъжността, която заемат.

„ИТ браншът е по-склонен да прави компромис с образователната квалификация на заетите, но там се търси талант и креативност“, коментира ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите Томчо Томов, който представи изследването.

Изследването на БСК е проведено сред 405 фирми от цялата страна. Преобладаващият процент от анкетираните са във възрастовата група от 25 до 44 години (близо 60%). Преобладават анкетираните с професионален опит от 11 до 22 г.

Качеството на образованието в университетите

Почти всеки трети от участниците в допитването заявява, че придобитите в резултат на образованието знания и умения не са му полезни в работата.

Напълно удовлетворени от придобитите знания и умения са 15% от участниците в проучването. Най-неудовлетворени (в сравнение с ИТ специалистите и финансистите) са инженерите в производството.

Най-неудовлетворени (в сравнение с останалите възрастови групи) са младите специалисти с трудов стаж до 5 г. Над 60 на сто от анкетираните лица смятат, че качеството на получената теоретична и практическа подготовка в университетите не отговаря на потребностите им в процеса на тяхната професионална реализация.

Най-силна е неудовлетвореността по отношение на материалната база (91%), методите на преподаване (90%), възможностите за работа по проекти и научни изследвания (87%), актуалност на учебните програми (86%), компетентност и ангажираност на преподавателите (85%).

Последна актуализация: 15:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още