IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще повлияе ли поевтиняването на фуражите на цените на птичето месо?

До ноември 2013 г. цените на фуражите се задържат над нивата отпреди година

10:38 | 06.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Производството на птиче месо се концентрира в по-малко на брой модерни ферми. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Производството на птиче месо се концентрира в по-малко на брой модерни ферми. Снимка: Ройтерс

 

Цените на яйцата в магазинната мрежа са по-стабилни в сравнение с тези на едро, като през 2012 г. нарастват малко по-умерено, съответно през 2013 г. – намаляват по-слабо.

Като цяло през 2012 и 2013 г. цените на яйцата в България следват тенденцията на изменение на цените в ЕС, като се движат около или малко под средното ниво за ЕС.

През зимните месеци цените на яйцата у нас може да отбележат известно покачване, заради по-големите разходи за производство. Като цяло обаче те се очаква да се задържат под нивата отпреди една година, поради по-ниските цени на фуражите през маркетинговата 2013/14 година, се посочва в анализа.

Производство на птиче месо и яйца

Към 31.12.2012 г. в страната се отглеждат общо 15,2 млн. броя птици. Това е с 4,1% повече спрямо края на предходната година, главно в резултат от нарастване на пилетата за месо с 15%.  През 2012 г. продължава концентрирането на отглежданите бройлери в по-малко на брой окрупнени ферми, които произвеждат по-ефективно, вкл. чрез затваряне на производствения цикъл.

При яйценосното направление към 31.12.2012 г. се отчита свиване на броя на стопанствата спрямо края на предходната година с 12,4%, съчетано с по-умерено намаление на броя на отглежданите в тях птици – с 4,4%.
Този спад е свързан с отпадане на дребни стопанства, които не са пазарни.

От друга страна, през 2012 г. секторът се е преструктурирал във връзка с покриване на изискванията на европейското законодателство за хуманно отношение към птиците – производителите трябваше да инвестират в уголемени клетки. Анализаторите отчитат, че този процес е приключил, затова се очаква окончателните данни за 2013 г. да отчетат стабилизиране на броя на птиците, отглеждани в пазарно ориентирани ферми за производство на яйца. При пилетата за угояване се предвижда запазване на броя, достигнат към края на 2012 г.

Благоприятно влияние върху развитието на сектора се очаква да окажат понижението на цените на фуражните култури от втората половина на 2013 г., в резултат от високото производство на зърнени култури в глобален мащаб, както и предоставяната финансова подкрепа.

Потребление на птиче месо и яйца

По данни на НСИ, през 2012 г. годишното потребление на месо от птици от домакинствата се задържа на нивото от предходната година - средно 10,9 кг на лице. Тук не са включени количествата, консумирани в заведенията за обществено хранене. Средно годишното потребление на яйца на лице от домакинство за 2012 г. е 136 броя, с 1 брой по-малко в сравнение с предходната година. То се разпределя относително равномерно през годината – между 33 и 37 броя на тримесечие, като по-високо потребление се наблюдава около Великденските празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Ще повлияе ама не тази година. ( http://iconomicabg.blogspot.com/p/blog-page_2.html )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още