IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се плавно намаление на цените на зърнените култури в световен мащаб

В България площите с пшеница, царевица и слънчоглед ще намалеят, сочи анализ

08:15 | 13.02.14 г.
Очаква се плавно намаление на цените на зърнените култури в световен мащаб

Цените на основните зърнени култури - пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица, се очаква да намалеят през следващите години, заради тенденциите, които се формират на световните пазари. Това сочат данните в анализ на Института за аграрна икономика, съобщи експертът Божидар Иванов. Анализът е изготвен по проект "Създаване на център за анализи за селското стопанство (CAPA).

Според експерта площите с тези пет основни зърнени култури, отглеждани в България, ще намалеят незначително до 2018 г., в сравнение с последните години.  В момента тези култури обхващат над 90% от обработваемата земя.

Те формират около 75% от брутния продукт в растениевъдството и около 43% в брутната аграрна продукция през 2011 г. Около 63 хил. стопанства са специализирани в отглеждането им през 2010 г.

Анализаторът очаква до 2018 петте култури да останат водещи за растениевъдството. Можем обаче да очакваме в бъдеще известно намаление в площите от 1-2%, спрямо засетите ниви през последните години, прогнозира Божидар Иванов.

Той уточни, че е трудно да бъде предвидено какви ще са добивите, заради зависимостта на сектора от климата. Затова предвиждането е направено на базата на развитието на технологиите. Можем да предположим, че те ще се подобряват, заради инвестициите в агротехника и заради увеличените средства, с които зърнопроизводителите разполагат, твърди той.

Относителен дял на културите, източник: МЗХ, БАНСИК, Институт за аграрна икономика

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още