IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо емигрират българските лекари?

Българският лекарски съюз дава насоки за решаване на проблема, който ще усетим драматично до десет години

08:15 | 26.02.14 г. 29
Защо емигрират българските лекари?

Тенденциите при общия брой заминаващи лекари се запазват през 2009-2012 година - средно около 480 лекари на година. Променя се обаче характеристиката на заминаващите по възраст и специалности – през последните две години се увеличава броят на новозавършилите и на тези без специалност, съответно се увеличава и броят на заминалите до 35-годишна възраст. Освен традиционните анестезиология, акушерство и гинекология, хирургия, се  включват нови специалности – психиатрия, патология, образна диагностика, офталмология. 

По данни на “Отворено общество” основните причини за миграцията са: по-добро заплащане, по-добри условия на труд, възможност за кариерно развитие, високият стандарт на живот, умора от неслучилата се здравната реформа, липсата на доверие във водената здравна политика и други.

Според анкетата, проведена от БЛС сред лекари през миналата година, причините са подредени в следния ред: по-високо заплащане, професионална реализация, специализация, неудовлетвореност от системата, семейни причини, квалификация, научна работа и други.

Още негативни последици

Средната възраст на общопрактикуващите лекари у нас е 52 години. Страната започва да изпитва недостиг на лекари специалисти, заради значителен брой незаети лекарски длъжности не само в непривлекателните райони. Наред с това значителният брой млади лекари сред емигрантите влияе върху количествената и качествена осигуреност на българското население с лекари. Застарява лекарският състав, спира се естественият процес на кадрово обновление.

Какво да се направи?

В изследването си БЛС дава конкретни насоки, в които би било полезно да се вземат мерки. Необходима е оценка на състоянието на наличните човешки ресурси и определяне на реалните потребности от кадри в здравеопазването по региони, категории, специалности и възрастови групи. Те следва да бъдат отразени в Национална дългосрочна стратегия за развитие на човешките ресурси в здравеопазването.

Разработване и въвеждане на информационна система за регистрация и мониториране на персонала в здравеопазването, в т.ч. и  на мигриралите кадри. Създаване на стройна концепция за квалификация и надграждащо продължително обучение на медицинските и немедицинските специалисти в системата на здравеопазването, трябва да са следващите стъпки.

Според съсловната организация трябва да се подобри системата за професионално развитие и израстване на здравните специалисти. Те имат нужда от мерки за оползотворяване потенциала им, предоставяне на съизмерими професионални хоризонти със съответни материални и нематериални измерения.

Изключително важно е международното сътрудничество по въпросите на работната сила в здравеопазването, посочва се в анализа. Важна е водещата роля на ЕС както в процесите на планиране, обучение, следдипломна квалификация и продължаващо обучение, така и по въпросите на мобилността на кадрите от различни нива.

Изграждане на ефективна административна система, гарантираща съответност между знания, умения, постижения и достъп до професионални ресурси и осигуряване на заплащане, което съответства на професионалната квалификация и позволява инвестиране в професионално развитие, са крайно необходими мерки, според лекарския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Лекарите вървят след пациентите си!Гадна шега!.............................Реално на запад има глад за лекари!Изобщо си има глад за нормални хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
fras
преди 10 години
Анализът отчита, че основна причина за нарастващата емиграция на здравни професионалисти в последните години е липсата на решения на икономическите и на професионалните проблеми на лекарите в България. Първостепенна причина за формиране на миграционното решение е възможността за професионална реализация и житейска удовлетвореност. На второ място медиците посочват материалното благополучие, на следващи места са стремежът към самоусъвършенстване и желанието за благополучие на децата им.-------------------------------------Това се отнася за всички българи.И ако без лекари ще останем след 10 г., то вече сме без читав технически персонал, главно инженери и проектанти всякакви.Та питам, защо трябва да сме силно загрижени основно за лекарите, наредени главно на държавната ясла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
А първия пример е по-дълбок, но сега не ми се пише и затова ще кажа само, че това поведение е следствие от неефективната ни система като цяло. Т.е. ако може да се създаде организация за подобряване на системата като цяло, ще изчезнат и предпоставките за такова поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Втория пример който си дал е в моя полза. Без да съм задълбавал да чета изрично законите, по информация от медиите, ситуацията е следната: Има една групичка хора - кучелюбци, които са много агресивни в защита на живота на кучетата (май и котките). Същите тези хора обаче са един вид животински расисти защото колкото се стремят да пазят живота на кучетата, толкова са агресивни към другите видове животни. Така например, ако една овца бъде хваната, че се превозва без някакъв документ, въпреки, че има собственик, то, по закон, тя трябва да бъде евтаназирана. Докато едно куче, което не само няма собственик, не само че ходи свободно по улицата, ако бъде хванато трябва само да бъде кастрирано и пуснато обратно на свобода. Т.е. една групичка хора, която предполагам е по-малка, е успяла да се организира и да прокара закони, които й харесват на нея. Съответно останалите, които може би са повече, понеже не успяват да се организират, не успяват да постигнат и своите желания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
"Миграционните процеси в последните години са показателни - 1)от по-малките градчета към големите населени места, 2)от публичния към частния сектор, 3 )от болничната към извънболничната помощ,4) трансгранични миграционни процеси". Бих добавил и 5 - бягство от спешната медицина и извършване на рисковани дейности в това число спешни медици и Анестезиолози - реаниматори . 5 , 2 , 3 ,4 , 1 - очертават тенденция за оголване на гръбнака на здравеопазването - в здравеопазването може да останат лекари , но те няма да работят в спешните звена , болничните структури , и още по малко в държавните такива .................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 10 години
:) а аз се чудя защо дълбаем дъно след дъно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Така е, но МНОЗИНСТВОТО е важно А тук не е толкова зле колкото ревем, да, това също е факт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 1
citizen_bg
преди 10 години
Навсякъде има такива дето ги кефи само тяхното си, но не навсякъде им минават номерата. *** в Англия да видиш колко са културни и после ела ги виж същите на Съни Бийч. Там не ги е страх от абстрактния закон, а защото на момента най-близкия ще го "вкара в пътя" с помощта на закона. Абе тука си е Рай! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Не знам, за мене по-скоро това беше опит да формулирам, очевидни, а следователно и не чак толкова сложни за констатация положения. По-интересното е, че съвремието поставя мн. сериозни предизвикателства пред човечеството, които далеч надхвърлят националното ниво на мислене и решения (поне така ми се струва).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
"Собствениците на имоти чакат ей така държавата да дойде и да им оправи улиците около имотите.. срещу симовличен данък от 50 лева на година и то за имот с цена 100 хил. лева.... "Извинявай друже, но тук грешиш. Общината събира пътен данък за да оправя улиците. Собствениците са длъжни да си чистят снега и да си поддържат тревичката. Самото оправяне следва да се извърши от стрителя и да е включено в цената на имота. А общината е длъжна да контролира собствениците и като някой си остъкли балкона или си сложи любимата гаражна клетка, така да го насолят та да е за назидание и на другите, а не да пиша жалби срещу гаражната клетка на съседа, че е незаконна, а общината видиш ли я надписала и му взема наем за общинско място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още