IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо емигрират българските лекари?

Българският лекарски съюз дава насоки за решаване на проблема, който ще усетим драматично до десет години

08:15 | 26.02.14 г. 29
Защо емигрират българските лекари?

Тенденциите при общия брой заминаващи лекари се запазват през 2009-2012 година - средно около 480 лекари на година. Променя се обаче характеристиката на заминаващите по възраст и специалности – през последните две години се увеличава броят на новозавършилите и на тези без специалност, съответно се увеличава и броят на заминалите до 35-годишна възраст. Освен традиционните анестезиология, акушерство и гинекология, хирургия, се  включват нови специалности – психиатрия, патология, образна диагностика, офталмология. 

По данни на “Отворено общество” основните причини за миграцията са: по-добро заплащане, по-добри условия на труд, възможност за кариерно развитие, високият стандарт на живот, умора от неслучилата се здравната реформа, липсата на доверие във водената здравна политика и други.

Според анкетата, проведена от БЛС сред лекари през миналата година, причините са подредени в следния ред: по-високо заплащане, професионална реализация, специализация, неудовлетвореност от системата, семейни причини, квалификация, научна работа и други.

Още негативни последици

Средната възраст на общопрактикуващите лекари у нас е 52 години. Страната започва да изпитва недостиг на лекари специалисти, заради значителен брой незаети лекарски длъжности не само в непривлекателните райони. Наред с това значителният брой млади лекари сред емигрантите влияе върху количествената и качествена осигуреност на българското население с лекари. Застарява лекарският състав, спира се естественият процес на кадрово обновление.

Какво да се направи?

В изследването си БЛС дава конкретни насоки, в които би било полезно да се вземат мерки. Необходима е оценка на състоянието на наличните човешки ресурси и определяне на реалните потребности от кадри в здравеопазването по региони, категории, специалности и възрастови групи. Те следва да бъдат отразени в Национална дългосрочна стратегия за развитие на човешките ресурси в здравеопазването.

Разработване и въвеждане на информационна система за регистрация и мониториране на персонала в здравеопазването, в т.ч. и  на мигриралите кадри. Създаване на стройна концепция за квалификация и надграждащо продължително обучение на медицинските и немедицинските специалисти в системата на здравеопазването, трябва да са следващите стъпки.

Според съсловната организация трябва да се подобри системата за професионално развитие и израстване на здравните специалисти. Те имат нужда от мерки за оползотворяване потенциала им, предоставяне на съизмерими професионални хоризонти със съответни материални и нематериални измерения.

Изключително важно е международното сътрудничество по въпросите на работната сила в здравеопазването, посочва се в анализа. Важна е водещата роля на ЕС както в процесите на планиране, обучение, следдипломна квалификация и продължаващо обучение, така и по въпросите на мобилността на кадрите от различни нива.

Изграждане на ефективна административна система, гарантираща съответност между знания, умения, постижения и достъп до професионални ресурси и осигуряване на заплащане, което съответства на професионалната квалификация и позволява инвестиране в професионално развитие, са крайно необходими мерки, според лекарския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 16 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
+1.000 и от мен.Само една забележка имам - по отношение на "на останалите им е добре да си плуват в помията" - мисля, че на повечето не им е добре и че дори повечето от тези повече биха искали и дори направили нещо за да се променят нещата, но за съжаление все не се намират подходящи организационни форми. Докато тези, които са за запазване на състоянието, макар и да са по-малко, обикновено успяват да се организират по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 3
Hahoto
преди 10 години
Както в Германия правят хубави автомобили и ги изнасят, така и ние трябва да произвеждаме лекари и да ги изнасяме. Ако ни трябват 10 хиляди медици, вие произведете 20 хиляди", посъветва Борисов шефовете на медицинския университет. :)))) Няма са плашите, лекари ще има на кило! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 2
data
преди 10 години
А защо немските лекари бягат в САЩ и Япония ? Отговор : щот квато е разликата между медицината в Бг и Германия , такава е и разликата между Германия и САЩ .Демек - който иска да се развива търси най-добрите условия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
:)))Дори бих променил заглавието на : Защо бягат НЕ САМО българските лекари.Да не говорим, че на всички е ясен факта на "изнасяне" и причините за това....Не им пука, те електорат ще си "внесат" и ще си "развъдят", споко. Факти го доказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
Прочети това, което написах по-долу моето момче. Не са толкова зле платени лекарите в България, колкото си мислиш. Аз не съм видял един лекар да живее така, както се живее с 100о лева заплата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Както обикновенно търсят "под вола теле". Кой нормален лекар или какъвто и да е друг специалист ще остане в България, когато навън ще получава 10-20 пъти повече за труда си? Докато заплащането в БГ-то не се изравни със средно европейското, специалистите ще бягат на тълпи, докато тук останат само ***, мутрите и ***, страхотен купон ще е след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 2
edimi
преди 10 години
+10Не знам кой "изцвъка" минус....но, ето още една мънички причина....Всеобхватната помия, освен строго секторните проблеми, ще насочват все повече хора навън. Толкова е изписано и казано, че ще се повторя. Това стига!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 77 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Най-после един реален анализ "Липсата на житейска удовлетвореност"Т.е. не е тук основно проблема в парите, а в смрадливото общество. В мърсотията, бездомните кучета, простотията, чалгата, безразборното паркиране, пълните с кучешки *** детски площадки, грозните фасади и градове и редица други. В един момент, интелигентния човек осъзнава, че живее в дупка, пълна с помия и колкото и пари да има и колкото и да си позволява всичко, това сам не може да промени, а на останалите им е добре да си плуват в помията и препъват всеки опит за промяна. Ето това е било причината и аз (въпреки че не съм лекар) да си мисля за емиграция. Парите винаги са ми стигали, ако не са, има начини да изкараш повече НО обществото, инфраструктурата и простотията са основното и непроменимото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 48 rate down comment 6
Dimat
преди 10 години
А СЕГА ДАЙТЕ СТАТИСТИКА,КОЛКО СА БИТИТЕ ЛЕКАРИ ОТ "ЦВЕТА НА НАЦИЯТА - ***" И ДАЛИ ИМА ТАКОВА ЧУДО ПО СВЕТА.А ПОСЛЕ СЕ ЧУДЕТЕ,ЗАЩО БЯГАЛИ ЛЕКАРИТЕ.АМИ,ЩЕ БЯГАТ ОТ МАНГУСТАН.БИТИ ЛЕКАРИ БОЛ,БИТ ПОЛИТИК НЯМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още