IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на социалните осигуровки - отново на дневен ред

Разчети на НОИ показват необходимост вноските да бъдат увеличени със 7,7 процентни пункта, за да се балансира системата

12:14 | 25.08.14 г. 40
Ръстът на социалните осигуровки - отново на дневен ред

Да бъдат увеличени осигурителните вноски за пенсия със 7,7 процентни пункта – това е записано в разчети на Националния осигурителен институт, изготвени за целите на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към министъра на труда. Според експертите от института това би могло да балансира бюджета на НОИ.

От института подчертават, че става въпрос за разчети, а не за предложение и те са в отговор на въпрос на министъра на труда при какъв размер на осигурителните вноски би могло да се постигне финансова стабилност в системата.

По данни на НОИ всички фондове на общественото осигуряване с изключение на този за трудови злополуки и професионални болести са с дефицит, което означава, че за да се балансират приходите и разходите, трябва да се увеличат осигурителните вноски.

За увеличение на една от вноските - пенсионната осигуровка, се заговори още преди година, когато социален министър стана Хасан Адемов. Той бе категоричен, че един от най-важните въпроси е как да се стабилизира финансово системата и „ако искаме да стабилизираме бюджета на държавното обществено осигуряване, няма как да минем без вдигане на вноската“. Още тогава той открои рисковете - от една страна да се намали разполагаемият доход на гражданите, от друга - да се натовари допълнително бизнесът, което може да се отрази на пазара на труда.

Според Адемов обаче мерките, прилагани досега, са били в посока намаляване на приходите и увеличаване на разходите, което е увеличило дефицита в бюджета на държавното обществено осигуряване. Той смята, че е време да се мисли в посока на мерки, които да ангажират приходната част на бюджета на общественото осигуряване.

Адемов обаче твърдеше, че вноската за пенсия следва да се вдига с 1-2 процента от 2015 година.

Всъщност това е и препоръката на Световната банка. В доклада "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението" от есента на миналата година се казва, че само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще. Там се казва още, че осигурителните вноски трябва да се повишат поне със 6%, за да се покрие дефицитът в бюджета на общественото осигуряване. Авторите на доклада все пак са отчели, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова препоръката е осигуровките да се увеличат с 2%.

Една от стъпките за балансиране на системата е да се увеличи вноската във втория стълб на социалното осигуряване, защото тези 5 процента в момента и ниската степен на събираемост от страна на приходната агенция са сериозни рискове, заяви тогава в интервю за Investor.bg проф. Йордан Христосков, който сега е служебен министър на труда.

Според Иван Нейков, бивш социален министър, е задължение на НОИ да даде тази експертиза. Той не намира нищо необичайно в становището на института. Шоково увеличение е сериозен риск, тъй като по-високата осигуровка натоварва бизнеса и фирмите може да започнат да съкращават служители, каза той. Според Нейков въпросът, който трябва да се постави, е за нова политика по доходите, която да обвърже квалификацията на хората с доходите им. Тогава ще видим, че и с по-ниска осигуровка ще се постигат по-високи приходи в системата, без да се генерира дефицит, смята експертът.

Бизнесът е категорично против шоково нарастване на осигуровки. Това се казва в позиции на Българската стопанска камара и на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според Българската стопанска камара десетки хиляди българи са останали без работа през миналата година, защото бизнесът не е имал възможност да плаща осигуровки. Заради последното увеличение на минималните прагове за осигуряване не са наети на работа 40 хил. души, съобщават от Българска стопанска камара. От там посочват, че не само бизнесът, но и Еврокомисията се е противопоставяла на определянето на минимални прагове.

От Асоциацията на индустриалния капитал заявяват, че подобно шоково увеличаване на размера на осигурителните вноски, въпреки че не е предложение, а само разчет на НОИ,  ще нанесе „убийствен удар на икономиката“. Според асоциацията на индустриалците единственият резултат ще бъде „постигането на нов консенсус“ между работодатели и работници за укриване на данъци и осигуровки в името на спасяването на предприятията и на физическото оцеляване на хората.

Като краен резултат ще станем свидетели на загуба на работни места и на намаляване на събираемостта на осигурителните вноски, заявяват от АИКБ. Подобно искане за шоково увеличаване на осигурителната тежест е смайващо. Такава мярка е малко да бъде наречена „прокризисна“. Тя представлява откровена покана за взривообразно нарастване на параметрите на сивата икономика, пишат от асоциацията.

Подобно увеличаване на осигурителната тежест рязко ще подкопае конкурентоспособността и платежоспособността на по-голямата част от предприятията в страната, смятат от бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 9
cokrat1
преди 9 години
бля...бля...бля....трябвало да се запали нещо си...и тогава щяло да се оправи друго нещо си....Алооо...който мисли, че трябва да се пали нещо...да търси съмишленици и да го пали...ама реално...а, не да бляка по форуми, че нещо трябвало да се пали и т.н....пълни въздухари!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 1
data
преди 9 години
Иначе аз съм съгласен с Императора - само когато запалим онази *** наречена парламент , само тогава ще има шанс да се сложи някакъв ред в държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 0
data
преди 9 години
И тук както в темата за ЗК проблема е същият . За да коментираме дали един солидарен осигурителен модел е с дефицитен или не първо трябва всички в него да бъдат поставени при равни условия . Давам пример : наскоро се разгоря някаква полемика за охраната на в.Шипка че вече нямало да се пази от полицията , та след това с успокоение ни съобщиха че щяло да продължава да се пази от полицията . Обърнете внимание - за дейност която се полага ОБИКНОВЕН ПАЗАЧ се пращат хора с ПЪРВА КАТЕГОРИЯ ТРУД с произтичащи от това права за ранно пенсиониране и обезщетение !Отделен е въпроса колко хора се осигуряват а ПЪРВА КАТЕГОРИЯ ТРУД в държавните структури и колко РЕАЛНО ПЛАЩА ДЪРЖАВАТА ЗА ТЯХ . Отделно т.н. социални пенсии не са в резултат на осигурителни отношения , а на социални , но се плащат от НОИ и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
И с ВАС няма да имаш успех, уверявам те. Може би само в Страсбург имаш шанс за победа над родното ни законодателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 0
Ironhorse
преди 9 години
Аз водя дела срещу издадени АУЗ, по които съм бил длъжник за ЗО, ЗДПО и ДОО.ДАНС да гледат терористите, а не мен. То май тях ги е страх да се занимават с терористи и за тъова се занимават с такива като мен, дръзнали да си търсят правата.Първото дело загубих, но съдията черно на бяло е записал че има текстове от ЗЗО и КСО, които са откровено противоконституционни, но не можел да се произнесе по казуса. Това е абсурдно, защото Конституцията е с пряко и непосредствено действие и всеки съд следва да я прилага.Мисля, че съдията го хвана страх да отсъди в моя полза и препрати случая към ВАС.Мен пък ме устройва, защото до сега всички мои дела гледани във ВАС са с решения, които в никакъв случай не са противоконституционни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Като всичко в България - защото така (без публична информация) е по-лесно да се вземат решения на тъмно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Внимавай защото ДАНС слушка във форума, да не посетят изненадващо данъчните бирници... Каквото и да си решил да правиш го прави, но не се издавай току така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 1
Ironhorse
преди 9 години
А защо не се обсъжда вариантът, да се разбие противоконституционния монопол на НЗОК и НОИ, и всеки да може да си внася осигуровки- застрахователни полици, в частни дружества, както намери за добре?Аааа, да, защото няма да може да се краде !!!В Пловдив изникнаха за една година ЧЕТИРИ частни МБАЛ, което няма нищо лошо, но се финансират през кражба от НЗОК.Аз не си плащам осигуровките от три години и няма и да ги платя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Защо не можем да видим сериозни анализи за осигурителната система?Как никой не вземе и да направи една инфографика как се генерират и как се изразходват средствата? Какви са паричните потоци?Хвърля ни се едно число бог знае как изчислено и всички веднага скачат да спорят/карат и заплашват. Вижте първо как се получило, разберете механизмите и после мислете как да решавате задачата. Имам чувството, че никой не иска да се справи с проблема, а само се занимаваме с надлъгване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Според мен Терминал 2 отново е на дневен ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още