IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтът на бюджета – неизбежен и мотивиран или „опипване на почвата“?

Разнопосочни мнения за предложената актуализация на бюджета изказаха икономисти и експерти пред Investor.bg

10:40 | 30.09.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Петър Ганев: Изпращаме негативни сигнали към инвеститорите

Заради проблемите с планирането на бюджета България за пореден път изпраща негативни сигнали към външните наблюдатели и инвеститорите, коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

По повод срещата, на която вчера финансовият министър Румен Порожанов запозна икономисти с планирания ремонт на бюджета, той заяви, че необходимостта от актуализация на бюджета не е заради виждането на един или друг експерт, а верифицира реалността.

„При приходите има неизпълнение, което е доста сериозно по отношение на ДДС, акцизи и корпоративни данъци. Има спрени евросредства, които трябва да се отчетат, както и необходимостта финансирането на проектите да бъде поето временно от държавата. Има и очевидни пропуски в разходната част – недофинансирани системи и липса на пари в някои министерства“, заяви експертът, според когото на практика въпросът за ремонта на бюджета е технически и в предложението няма нищо изненадващо.

„Картината не е много положителна. Дупките в приходната и разходната част са много по-големи, отколкото се говореше, дефицитът отива на 4% от БВП - това няма как да е положително“, отчита икономистът.

Той допълни, че при тази ситуация няма много пространство за оптимизация – с икономисаните 130 млн. лв. от публичната инвестиционна програма „Региони в растеж“, която бе заложена в Бюджет 2014 от кабинета „Орешарски“, възможностите са се изчерпали.

Петър Ганев определи актуализацията на практика като неизбежна. „Това, че има недостиг от близо 1 млрд. лв. в приходната част, не подлежи на коментар“, допълни той.

Според него грешките при планирането не са заложени нарочно. По думите му проблемът е, че всички бюджети се правят през последните години по един и същ начин, не се стъпва на големи промени, просто се продължава статуквото. Това увеличава рисковете и оставя недофинансирани системите, които не работят добре, смята Ганев.

При всичко това в момента, в който има промяна в обстановката, това автоматично влияе на бюджета, заяви експертът.

Той даде за пример необходимостта сега с нови 450 млн. лв. да бъдат покривани допълнителни неизбежни разходи в здравеопазването и социалната сфера.

„Наистина това е проблем на фискалната политика. При положение, че има програмни бюджети, защо се стига до момент, в който след лятото трябва да се гасят пожари“, попита той.

По повод очакването дефицитът да излезе извън рамката от 3% и България да влезе в процедура по свръхдефицит, плюс увеличението на дълга и банковата ситуация, икономистът заяви, че изпращаме серия от негативни сигнали към външните наблюдатели и инвеститорите.

Имаме и един друг проблем – при всяка смяна на правителството от тройната коалиция насам „автоматично бюджетът се издънва“, коментира Петър Ганев.

Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
Людени
преди 9 години
И големите харчове на предното правителство .... СЪЩО !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 2
simbad12
преди 9 години
новият дълг е шамар за данъкоплатците и решение, което да оправдае големите харчове на следващото правителство ... Много точно казано! Иначе браво на Инвестора за добрия материал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
bigmamascandal
преди 9 години
Aми то си ги пише, ама някой май не си е направил труда да допрочете статията, а коментира наизуст...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 5
aldy
преди 9 години
Хехе, двойният аршин на ГЕРБАВИЯ президентин. От някое време това дете на природата взе да се изживява насериозно. НЕ Е НЕГОВА работа да взима отношение по бюджет, при това в такъв политизиран вид. За актуализацията на дянковия бюджет се вдигна вой до небето за 800 млн, които Боко взе като заем за земеделците. Сега АФЕРАТА КТБ е в пълен ход, започната при ***, с активната му поддръжка, включително и с искането за БАНКОВА ВАКАНЦИЯ. Никога досега не е имало толкова откровен бандитизъм и открити мераци да се разграби България. Щом като всички държавни институции са в услуга на мафиотски кръгове, какво да очакваме? С дебилното оправдание, че "след "комунистите" винаги е така". Сега и заигравките с тока. А е ясно, че тиквариатът достигна и надмина нивата за ВЕИ, планирани за 2020г. и обяснява като за ***, че ЕК го изисквала. Те това е МАФИОТСКА държава, ако някой не е разбрал. Сицилианската, неаполитанската мафия, ряпа да ядат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още