IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК предлага да бъдат преразгледани глобите за търговци на скрап

Комисията разгледа иск на Българската асоциация по рециклиране за оценка на Закона за отпадъците

10:12 | 16.03.15 г.
<p>
	Служител на рециклираща компания на площадка за оползотворяване на отпадъци. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Служител на рециклираща компания на площадка за оползотворяване на отпадъци. Снимка: архив Ройтерс

КЗК счита, че разпоредбите за банковата гаранция могат да се окажат бариера за навлизане на този пазар. Това може да доведе до висока концентрация и наличието на предприятия с голям пазарен дял, което е предпоставка за злоупотреба с господстващо положение. Като допълнителен ограничителен фактор за конкуренцията КЗК отчита и обстоятелството, че предоставянето на гаранция става на териториален принцип.

КЗК счита, че изискването за предоставяне на банкова гаранция следва да бъде преразгледано и размерът на самата гаранция не следва да е прекалено висок, а да е съобразен с обстоятелството, че дейността по третиране на отпадъци изисква сериозни инвестиции.

За безкасовото плащане при сделки с метали КЗК предлага на органите, разполагащи със законодателна инициатива, да предприемат мерки за изменение ЗУО, като се предостави възможност за плащане в брой по сделки с ОЧЦМ с битов характер, предадени от физически лица, до определен лимит за определен период от време.

По отношение на глобите Комисията припомня, че ЗУО предвижда имуществени санкции в размер от 30 000 до 100 000 лв. за извършване на дейности с ОЧЦМ без разрешение; приемане на ОЧЦМ от юридическо лице или едноличен търговец без сертификат за произход или без договор и други нарушения. При повторно нарушение глобите са от 60 000 до 200 000 лв.

Комисията предлага законодателят  да преразгледа санкциите като прецени дали те съответстват на вида и тежестта на нарушението и не са прекомерно високи. Едновременно с това, КЗК предлага да бъдат приети ясни, непротиворечиви и недискриминационни критерии, въз основа на които да се определя размерът на имуществената санкция във всеки конкретен случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още