IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лято... море... нови страхове

Туризмът е компрометиран. Чака ни спад на туристическите пътувания, ръст в цените на хотелите и на авиокомпаниите

08:16 | 28.07.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По-същественият проблем според Драганов обаче е, че имаме тотално компрометиране на сигурността в туризма, която е основополагащ фактор за пътуване. По думите му случващото се в Турция не се отразява в голяма степен на туризма ни, защото до момента спадът за нас е до 10%, което е доста по-малко в сравнение с близо 40% спад в Германия например.

Големи загуби вече търпят авиопревозвачите, коментира експертът и дава за примери Lufthansa, която за полугодието е с 5-8% загуба, както и Ryanair - със загуба от 85 млн. британски лири към момента. Споеред него този факт е неблагоприятен и води до тенденция, която ще промени европейския туристически пазар. Намалените пътувания, които вече са факт, и загубите на авиокомпаниите, ще рефлектират обратно по отношение на цените на самолетните билети през 2017 година, както и на политиката на фирмите догодина, което е неблагоприятна прогноза, каза Драганов.

„Когато туризмът е компрометиран в ключовия си параметър – сигурността, и когато туристите в Европа са силно притеснени относно пътуванията, българските туроператори с изходящ туризъм към Европа, Египет, Тунис и Турция, ще претърпят многомилионни загуби“, посочи той.

Предстои спад на интереса към пътувания. Загубите в Европа ще се измерват в милиарди, а последиците за туризма на Стария континент не са розови. Загубите от тази година на туроператори и агенции в Европа и големите превозвачи ще доведат до усложняване на ценовата политика и интереса към туризма догодина, посочва той.

Що се отнася до настоящия летен сезон - туристите вече се пренасочват – но тези 3,5 милиона руснаци, които няма да отидат в Турция, няма да отидат нито в Гърция, нито в Кипър, нито в България, отбелязва Драганов. Голяма част от тях остават в Русия заради поскъпването на пътуванията, понижението на доходите и ред други фактори. А и като цяло руснаците пътуват по-малко тази година поради свиването на бюджетите им, смята той.

Неизбежно пренасочване

Милиони туристи от Европа и Русия, които бяха избрали южната ни съседка за почивка, се пренасочват вече към Гърция, която вероятно ще поеме основния туристопоток на Турция. Заради проблеми със сигурността от надпреварата отпадат и други алтернативи – Египет и Тунис. Остават Хърватия, Черна гора, Италия, Испания.

Общо 19 млн. туристи се очаква да пренасочат пътуванията си. Една част от тях се пренасочват към вътрешните пазари – отказват се от пътуване в чужбина. Това ще направят над 2 милиона руснаци и около 6 милиона европейци. Други ще се насочат към извъневропейските дестинации. В момента интерес се заявява към Куба, Виетнам. С други думи европейските туристи ще преоткриват дестинации, които предлагат туристически услуги, подобни на тези в Египет и Тунис – отлични хотели на големи вериги, каквито в България нямаме.

От всички тези 19 млн. туристи, които ще се пренасочат, България ще приеме не повече от 500-600 хиляди туристи, и то благодарение на големите туроператори. За да се позиционираме като туристическа дестинация на картата на света, трябва да се преориентираме към целогодишен туризъм, а това означава акцент на инвестициите към висококатегорийни хотели, свързани с популярен бранд, който гарантира качеството на услугата.

Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 4
Hahoto
преди 7 години
То не количеството на туристите, а качеството и платежоспособността им е по-важна. По-малко туристи даже е много добре. По-спокойно ще е за самите туристи, лошо управляваните хотели ще лопнат кепенца. Туристите ще се ухажват! Не виждам драма. Когато си даваш парите за почивка, всяка изхарчена стотинка трябва да ти носи удоволствие. Ето плажа Селистар според кмета е уж безплатен, а в началото едни яки момчета събират по-левче, а до самия плаж други искат по 4, като обясняват, че предните събират незаконно. Сами си за$сираме туризма, а после рИвем, че преврата в Турция ни е виновен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
FNM
преди 7 години
Абе преди една седмица се върнах от морето и въобще не останах с впечатление, че е празно, както ни убеждава екпертчето от статията. Иначе проблемите си ги знаем, но поне има известен напредък с чистотата (лично впечатление).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още