IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лято... море... нови страхове

Туризмът е компрометиран. Чака ни спад на туристическите пътувания, ръст в цените на хотелите и на авиокомпаниите

08:16 | 28.07.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Експертът не очаква и ръст на туристите в крилата на сезона. Вече се вижда, че сезонът протича доста под очакванията – те бяха за много повече туристи, за по-голямо търсене на българския туристически продукт. Изчисленията на бранша показват, че Черноморието остана празно през май, юни и юли, каза експертът.

Българите запазват интереса към турските курорти

И въпреки всичко Турция ще продължи да бъде една интересна за българите туристическа дестинация, защото страната ще обслужи повече 15 милиона туристи тази година и независимо от ситуацията сега около 500 хиляди българи ще отидат като туристи там. Български туристи в южната съседка ще има и в есенните месеци, защото българите харесват турския туристически продукт, а той сега е и изключително евтин.

 

Няма как обаче да очакваме задвижване на българския туризъм, защото не е мръднал концептуално от кризата, в която изпадна в началото на новото хилядолетие. Старите ни проблеми ще продължат да ни тежат – малки хотели, ниски заплати за персонала, ниско качество на продукта... така че в тези си параметри няма как да очакваме да се развива.

 

Туроператори преосмислят стратегиите

Предстои българските туроператори да се насочат към други дестинации – като Дубай например, която е отличен заместител за Турция за онези, които искат сигурност, ол инклузив и висока категория на ниски цени. От европейските пазари ще спечелят Италия, Гърция, където част от сънародниците ни вече са се пренасочили.

Като цяло туроператорите ще се опитат да диверсифицират продукта. Проблемът за агентите ще дойде от факта, че българите също са уплашени и не бързат да похарчат парите си веднага за туризъм и предпочитат да изчакат – нещо, което ще направят и всички европейци, включително и руснаците.

Туризмът през 2016 година тръгна надолу в европейски мащаб поради събитията в Турция, Франция, Белгия и на други места в Европа, където се чувства значително напрежение.

Тези факти не позволяват да направим никакви положителни прогнози вследствие на геополитическите събития в Близкия Изток и Турция, обобщава Румен Драганов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 4
Hahoto
преди 7 години
То не количеството на туристите, а качеството и платежоспособността им е по-важна. По-малко туристи даже е много добре. По-спокойно ще е за самите туристи, лошо управляваните хотели ще лопнат кепенца. Туристите ще се ухажват! Не виждам драма. Когато си даваш парите за почивка, всяка изхарчена стотинка трябва да ти носи удоволствие. Ето плажа Селистар според кмета е уж безплатен, а в началото едни яки момчета събират по-левче, а до самия плаж други искат по 4, като обясняват, че предните събират незаконно. Сами си за$сираме туризма, а после рИвем, че преврата в Турция ни е виновен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
FNM
преди 7 години
Абе преди една седмица се върнах от морето и въобще не останах с впечатление, че е празно, както ни убеждава екпертчето от статията. Иначе проблемите си ги знаем, но поне има известен напредък с чистотата (лично впечатление).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още