IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лято... море... нови страхове

Туризмът е компрометиран. Чака ни спад на туристическите пътувания, ръст в цените на хотелите и на авиокомпаниите

08:16 | 28.07.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е много малък пазар и независимо, че имаме много хотели по морето, леглата са малко, освен това сезонът е кратък – едва два месеца. „Дори да искаме, нямаме възможност да поемем многомилионно увеличаване на броя на туристите за морски туризъм. Наред с това качеството на българския туристически продукт е по-различно от това на съседните ни страни“, каза Драганов.

У нас може да очакваме ръст на руските туристи от 30 на сто, 40 на сто ръст от германския пазар, с което разчитаме да възстановим нивата от 2014 година. Но на повече не можем да се надяваме поради огромния ни проблем с недостига на кадрите и ниската им квалификация, с ниския клас продукт, проблемите с ниската заетост на легловата база и т. н. Така че кризата в българския туризъм предстои, посочи Румен Драганов.

По данни на националната статистика всяка година около 600 хиляди българи почиват в Турция. Очакванията са те да намалеят близо с 15%, или около 70 хиляди българи няма да предпочетат тази дестинация.

Възможно е да има увеличение на броя туристи, които ще дойдат у нас като пренасочили се, но не се очаква голяма добавена стойност от тях, каза за Investor.bg Веселин Илиев, директор външно-икономическо сътрудничество в Българската стопанска камара (БСК). Той напомни, че България предлага услуга с ниска добавена стойност, така че това ще са туристи от традиционните ни пазари – германци и руснаци, при които печалбата от един турист е сравнително малка.  

Туристи от държавите, от които бихме имали голяма печалба - Япония, Китай, Корея, не идват в региона заради България, а като част от обиколка на няколко страни едновременно. Така че ако България е в общ пакет с държави като Турция например, то  непременно ще пострада, посочи експертът.

През първото тримесечие на 2016 г. Турция заема 3-то място (след Гърция и Македония) в класацията на чуждестранните туристи, посетили България по данни на Министерството на икономиката. От 2011 година насам е налице постоянен ръст. Ако през 2011 г. турските туристи у нас са били около 185 хиляди, през 2012 г. нарастват до 293 хиляди, през 2013 – до 381 хиляди, 2014 г. – вече са 438 хиляди, а през 2015 г. - близо 520 хиляди.

Турция заема 1-во място по пътувания на български граждани за 2004 г., 2005 г., 2006 г. и 2007 г., 2-ро място за 2008 г. и 2009 г. след Гърция. За 2010 г., 2011 г. и 2012 г. южната ни съседка отново заема първо място по брой пътувания на български граждани. За 2013 г., 2014 г., 2015 г. и първото тримесечие на 2016 г. Турция отново е лидер по брой пътувания на българи. От данните е видно, че за последните пет години броят на българите, посетили Турция, е около 1,2 милиона души годишно.

България – сигурна, но не и имиджова дестинация

България е стабилна дестинация и стои добре от гледна точка на европейския туризъм, което е добре, но не е достатъчно, тъй като не ни припознават като дестинация, с която някой може да се похвали, че е бил като турист независимо от сигурността. Страната ни имиджово не стои добре на европейския туристически пазар и се възприема като нискобюджетна дестинация без акцент – нито културен, нито исторически или като качество на услугите.

Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 4
Hahoto
преди 7 години
То не количеството на туристите, а качеството и платежоспособността им е по-важна. По-малко туристи даже е много добре. По-спокойно ще е за самите туристи, лошо управляваните хотели ще лопнат кепенца. Туристите ще се ухажват! Не виждам драма. Когато си даваш парите за почивка, всяка изхарчена стотинка трябва да ти носи удоволствие. Ето плажа Селистар според кмета е уж безплатен, а в началото едни яки момчета събират по-левче, а до самия плаж други искат по 4, като обясняват, че предните събират незаконно. Сами си за$сираме туризма, а после рИвем, че преврата в Турция ни е виновен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
FNM
преди 7 години
Абе преди една седмица се върнах от морето и въобще не останах с впечатление, че е празно, както ни убеждава екпертчето от статията. Иначе проблемите си ги знаем, но поне има известен напредък с чистотата (лично впечатление).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още