IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато медицинските туристи почукат на вратата

Неочакван стимул за пазара на здравни услуги може да отключи нови възможности пред болниците у нас

08:12 | 24.08.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Подготвени ли са обаче българските болници за вълна от чужди пациенти

По оценки на Петков сертифицираните болници в България – две засега, могат да поемат около 2-3 хиляди пациенти месечно от квотата на Германия. Извън сертифицираните клиники цифрата е по-голяма - около 5-7 хиляди души допълнително в цялата страна.

Българските болници в момента имат възможността да покажат, че притежават международни сертификати, добър маркетинг, апаратура и специалисти и  могат да се справят с увеличен брой пациенти.

„Имаме изключително добра апаратура и подготвени лекари, така че България има готовност. Това е изгодно за болниците, тъй като клиентите не идват по здравен фонд или различни пътеки, а плащат цялата услуга в самата болница”,  обясни експертът. По думите му българските болници имат капацитет да увеличат приема на пациенти, имат необходимите специалисти и апаратура. Кешовите плащания в нашите клиники сега са едва 5-7% от общите разплащания, което показва възможност за значителен ръст, казва още експертът.

На първо място, европейските граждани търсят болниците с международно признати сертификати. Това са лечебни заведения предимно в София. Търсят се кардиологични процедури, ядрено-магнитен резонанс, очни, пластични, стоматологични процедури.

Друга тенденция на търсене е свързана с летните отпуски. Клиники изнасят дейност и по Черноморието, предимно дерматологични, пластични и стоматологични, като целта им е да предложат услуги на летуващи туристи в България, предимно на руски туристи.

Каква сума биха похарчили за лечение в България търсещите здравни услуги чужденци

Досега по данни на ofertomed.bg един германец е давал средно 12 хил. евро за лечение в Турция годишно. Същата сума би могло да остави и в България, и то като получи качествено лечение. „Но едва ли имаме капацитета да приемем всички желаещи за пластични операции, например, като се има предвид, че в Турция 500 са само специализираните клиники по пластична и козметична хирургия, така че мащабът е различен. Но със сигурност един германец може да остави у нас за здравни услуги 5-7 хиляди евро годишно и да получи добра профилактика и корекции в допълнение”, обяснява Христо Петков.

И без дотиране на медицинския туризъм у нас цените на този вид услуги остават конкурентоспособни спрямо тези в Турция и в Западна Европа – например при пластичните операции разликата е в пъти – ако увеличаване на бюста във Великобритания струва около 10 хил. паунда, то в Българя е 3-5 хил. лева, дава пример той.

Бъдещето – здравни услуги онлайн

В България вече се забелязва тенденция за покупки на здравни услуги онлайн, без чакане при личен лекар, и то за високи стойности, казва още управителят на здравния портал. Българи, които живеят в чужбина, купуват онлайн ваучери за здраве, които дават на родителите си или посещават здравни заведения, когато се прибират у нас за почивка, каза Петков.

Сред търсените процедури са ин витро процедури, зъбни импланти, пластични корекции на гърди, генетични и ДНК тестове и други. Онлайн се купуват и цели профилактични пакети, които се съчетават с почивка в България или се предоставят на родители и близки в страната.

Според експерта болниците в България трябва да работят в посока придобиване на международни сертификати и маркетинг, за да разчитат на осезаеми резултати в бъдеще.

В България две са сертифицираните болници по най-високия международен стандарт за качество. Със сигурност част от пациентите ще търсят само тези клиники, но ще има и такива, които търсят алтернатива, казва той.

„Има капацитет, има конкуренция, в Плевен има модерна роботизирана болница, в Стара Загора, в Панагюрище също имаме неизползван капацитет. Но въпросът е дали германецът ще иска да отиде в болница без международен сертификат”, отбелязва Петков.

Проблем е, че болниците у нас все още нямат развит маркетинг, така че да продават продукта си на международния пазар. Трябва да се мисли как да се привлекат пациенти от Сърбия, Македония, Гърция, за което има търсене и сега. Пътят е да се инвестира в сертификати и в маркетинг, категоричен е Христо Петков.

Освен да разчитаме в бъдеще на западноевропейските туристи, бихме могли да чакаме медицински туристи и от Близкия изток – Иран, Ирак, Либия. Това са пациенти, които традиционно са се лекували в Турция през последните години и представляват огромен поток, който би се насочил към Европа.

Конкурентни предимства за българския здравен туризъм

България е сигурна дестинация, пътуването до която е свързано с много ниски разходи. Лечението е на европейско ниво с добри специалисти. Имаме и сертифицирани болници с най-високите световни стандарти, модерни онкологични, кардиологични и неврохирургични центрове, както и добри специалисти в пластичната хирургия. Голямата конкуренция между болниците в България е предпоставка за качествени услуги на ниски цени.

Много клиники изнасят част от дейността си по Черноморието през лятото в големи хотели. Целта е да бъдат привлечени именно чуждите туристи за лечение в България. Руските туристи са желани и като туристи в медицината. И сега руските семейства, които почиват у нас, ползват стоматологични, пластични услуги. Разбира се, все повече българи припознават нашите сертифицирани болници като място за лечение, каза Петков.

Той прогнозира, че до 3-4 години България може да се превърне в изключително интересна дестинация за здравни услуги, които да са достъпни онлайн.

Бъдещето е здраве онлайн – хората да са информирани за заболяванията и да могат да запазят час в болница по интернет, плащайки онлайн, коментира той. Очакванията му са в близките десет години цялото здравеопазване да бъде онлайн, като болниците ще съветват своите пациенти до всяко място по света, защото технологиите позволяват да се действа по този начин.

В световен мащаб най-търсени дестинации за медицински туризъм са САЩ, Германия, Индия, Куба, Белгия, Полша. Почти половината от приходите от медицински туризъм в Истанбул са от чужденци по данни на Ofertomed.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Да не забравяме, че и капиталите в частните болници са мутренски. Такова е и управлението и начин на работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Мамка му!Егати каръка съм. Като чета статията как сред толкова добри специалисти и болници оборудвани с топ апаратура аз да попадам на най-лошите.Някъде бях чел, че 70% от завършващите медицина искат да отидат да се реализират на Запад от Балканите. Останалите, естествено най-кадърните ще са флагмана на мед туризма.Сега сериозноКато идея е добра, но няма абсолютно никаква база.Добър специалист по българските правила не може да вирее. Известен е примера ви с неврохирурга дошъл от Германия с наивната идея, че може да промени нещо.Някои болници могат и да имат читава апаратура, но пак казвам най-важно е каква ценност изповядват.Разбирането ни за ценност коренно се различава от обществата за пример
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 1
comet
преди 7 години
И в зъболекарството (могат с усмивки и добронамерен ентусиазъм да ти пломбират няколко зъба без да има нужда, например), ... дошло е време всеки сам за себе си да е най-добрият политик, банкер, лекар, адвокат, ... иначе жална му майка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Зъболекарството и пластичната хирургия - да. За останалото е пълен смех. Къде ги виде тия лекари къде я виде тая апаратура. Преди няколко месеца брат ми го заболя коляното, виде се в чудо. И не става дума за пари, човека каза, давам колкото трябва, да намеря специалист, да види какво ми е и да ме излекува. Е глей сеир, дай 150 лева за преглед... ми... не знам какво е.... ми .. я направи една снимка... ми.. нищо не се вижда.. .ми ... я направи ЯМР ( още 250 лева) ама... то и там дали ше се види... ми....Е тва са ни "специалистите". Наредил 3м титли пред името и само гледа повечко да те разтакава по разни процедури за да ти земне париците и всъщност ИЗОБЩО НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА какво ти е и изобщо не се и опитва да те излекува, зер... ако те излекува, как ще ти взима после пари, като си здрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
needle
преди 7 години
Медицинските туристи със сигурност ще се увеличат в БГ, но ще бъдат за по-елементарни заболявания и услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 5
redcretin
преди 7 години
Пълни смешки! Качеството на услугите в Б-стан е под всякаква критика, за гаранции не става и дума :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още