IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза блокира работата по важни закони за агробизнеса

Работата по Закона за храните и по Кодекса за земята остава най-вероятно за следващия парламент

18:18 | 01.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Закон за браншовите организации на земеделски производители

Доникъде не стигна работата и по Законопроекта за браншовите организации на земеделски производители и преработватели на земеделска продукция. Той бе внесен през март 2016 г. от депутати от ГЕРБ, РБ, АБВ и ББЦ.

Проектът беше обсъден с браншовите организации на земеделците през април в парламента и срещна много критики. След обещание за редакция, по проекта досега няма напредък, той дори не е гласуван в парламентарната комисия по земеделие.

Според Ивайло Тодоров от АЗПБ този закон не е свързан пряко с работата на фермерите, а по-скоро има за цел да улесни администрацията, която сега трябва да комуникира с множество организации например на говедовъди, овцевъди и др.

Проф. Иван Станков смята, че в проекта трябва да се изчисти групирането на различните производители в браншови организации. И по този проект според него работата трябва да продължи.

Но като цяло работата по тези проекти остава за следващия парламент, прогнозира той.

Депутатът от АБВ изтъкна и свършеното от земеделската комисия – работата по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), по Закона за подпомагане на земеделските производители, в резултат на което директните субсидии се разпределят по нов начин, Закона за ветеринарномедицинската дейност.

„Не мина Законът за Селскостопанската академия, за което съжалявам, защото проблемите там са безброй“, каза проф. Станков.

„Земеделската комисия работеше на високи обороти“, даде оценка на колегите си той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още