IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: България отлага реформите заради председателството на Съвета на ЕС

Корупцията и бюрокрацията спират ръста на икономиката на най-бедния член на общността, пише в серия от материали за страната ни

11:40 | 11.01.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

А разходите "да се разбереш с правителството" - разрешения, подкупи и т.н., са най-голямата пречка пред компаниите, смята Красен Станчев от Института за пазарна икономика. "Подкупите са квази данък. По принцип, ръстът би бил по-висок без този квази данък", категоричен е той.

Изданието припомня, че прогнозата на Европейската комисия (ЕК) за ръста на българската икономика през тази година е за 3,8%, следвайки експанзията от 3,9% през 2017 година. Заплатите растат, а възможността за достъп до евтини кредити подхранва вътрешното потребление - българите започнаха да купуват нови домакински уреди и оборудване, коли след дългите години на ограничения.

Картината се допълва от ръста на строителството на нови жилища и офис сгради, особено в София и Пловдив, и от увеличените инвестиции в експортно ориентираните сектори.

България постигна значителен напредък за десетилетие в ЕС - стандартът на живот през 2007 г. беше 34% от средния за общността, а през 2016 г. вече достига 53% от средния за общността, измерен чрез покупателната способност на гражданите. 

Но въпреки това страната си остава най-бедният член на ЕС и има още път, докато настигне средното ниво на общността, отбелязват икономисти, цитирани от FT.

През следващите пет години България ще запише ръст около средния за ЕС, но това е под потенциала, който има, смята Росен Иванов, управляващ мениджър на софийския фонд Black Peak Capital.

Страната ще се изправи и пред още един проблем пред своя икономически растеж - ограничаването на средствата от европейските фондове. За много икономисти в страната парите от ЕС водят до 3-4% икономически растеж годишно.

"Не е ясно какво ще стане, когато тези фондове изчезнат", казва Иво Прокопиев, изпълнителен директор на Alfa Finance.

Financial Times отбелязва в своя своеобразен преглед на България и убийството на бизнесмена Петър Христов в София преди дни. Тази стрелба показва връзките между политиката, бизнеса и организираната престъпност в страната, пише още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
При запазването на липсата на защита срещу вредното влияние от лева, дори един милион други реформи да се направят не са възможни полезни резултати. Възможностите са: Първа: Запазва се липсата на защита срещу вредното влияние от парите. Продължава увеличаването на щетите.Втора: Прилагането на защита срещу вредното влияние от парите. Тогава ще е премахнат водещият причинител за сегашните актуални щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
Поредната голяма глупост. Реформи няма защото за реформи се иска акъл, а тези дето трети мандат вече имат пореден ако до сега не са поумнели, няма и в бъдеще да им се случи. При положение, че имат достатъчно обучени и подготвени кадри - трети мандат вече. Целта и мисията на държавата и институциите у нас са да се краде, мутрите имафията да граби, а народа да бъде държан в покорство със сладки уйдурми - от типа на антикомунизъм, обещания за светло бъдеще, шенгенски мечти, еврозонски напъни и всякакви други измислици. Гърция има БВП по 30 000 евра на калпак, ние имаме 7 000 евра на калпак. Това не е 50, а 25 процента от средното. Гърция е един средняк в ЕС. Това приравнена покупателна способност, приравнен БВП са стъкмистически уйдурми дето даже надминават тези от соца. Колата нова никой производител не ти я приравнява по цена у нас. Тя е толкова по целия свят. Между другото ръста на БВП 2007ма беше 7 процента, а не 3.5 като сега. Може, но трябват изпълнители. Такива нямаме. Имаме крадливи *** в изобилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
red6
преди 6 години
А дали ще има след това?Иначе, това оправдание за поредното "отлагане" на реформи е банално меко казано. Все едно да кажеш не мога сега да спра кръвотечението си, защото ми се пикае и трябва да отида до к3нефа. Какво се правят да лъжат - те НЕ ЖЕЛАЯТ да правят реформи. Политиците и назначените бизнесмени - те НЕ МОГАТ да правят бизнес по правилния начин в среда с реална конкуренция, без държавна хранилка и без всички сенчести или направо черни методи и удари под кръста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
realista
преди 6 години
А преди това имало ли е реформи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още