IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

CEZ Group ще разгледа възможността България да влезе в сделката за българския ѝ бизнес, страната ни с напредък за преодоляването на икономическите дисбаланси

08:15 | 12.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп подписа два указа за налагане на високи мита. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп подписа два указа за налагане на високи мита. Снимка: Ройтерс

САЩ

Американският президент Доналд Тръмп подписа укази за въвеждане на наказателни мита от 25% и 10% за вноса на алуминий и стомана. Митата следва да влязат в сила на 23 март. Една клауза обаче позволява на страни да решават случаите поотделно. Досега има изключения само за Мексико, Канада и Австралия.

ЕС призова Тръмп да изключи съюза от наказателните мита. Освен това съюзът също така се оплака пред СТО и заплаши да противодейства на решението. Между другото са възможни мита за износните стоки на САЩ, като уиски, джинси и фъстъчено масло. Въпреки това според данните на ЕС може да са необходими няколко месеца, за да бъдат приложени контрамерките. Китай също критикува американските действия като „сериозна атака" на международния търговски ред и също обяви противодействия.

Републиканската партия на Тръмп също се сблъсква с протести. Около 100 републикански членове на Конгреса, включително и председателят на Камарата Мат Райън, отхвърлиха плановете. Главният икономически съветник на Тръмп Гари Кон пък подаде оставка.

Междувременно САЩ, Канада и Мексико приключиха още един кръг от преговори за редизайн на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (Nafta). Резултатите бяха оценени като противоречиви - докато търговският представител на САЩ Робърт Лейтхитцър изрази съжаление за „слабия напредък", представители на Мексико бяха доволни. Следващият кръг от преговорите е насрочен за април.

Според Белия дом президентът Тръмп възнамерява да се срещне с владетеля на Северна Корея Ким Чен ун най-късно до май, за да обсъди възможно решение на ядрения спор. Последната среща на високо равнище между двете страни се състоя през октомври 2000 г., когато американският държавен секретар Мадлин Олбрайт се срещна с Ким Чен Ир.

Американската икономика създаде 313 000 нови работни места през февруари. Коефициентът на безработица остава непроменен на ниво от 4,1%. Почасовите ставки са се увеличили средно с 0,1% в сравнение с предходния месец.

САЩ, САЩ,

Китай

Във вторник започна Националният народен конгрес на Комунистическата партия, който продължава до 20 март. Очаква се Асамблеята да приеме конституционно изменение, което ще позволи на държавния и партиен лидер Си Дзинпин да управлява поне още един мандат. Според сегашния закон Си би трябвало да се откаже от поста на президент в края на втория си мандат през 2023 г. 

Китай Китай

По отношение на икономическата политика правителствени служители съобщиха, че Китай възнамерява да постигне "лоялна конкуренция" на своите пазари с "поредица от нови мерки" и би улеснил достъпа на чуждестранни компании. По данни на министър-председателя Ли Къцян правителството очаква ръст на икономиката от около 6,5% през 2018 г. Според Ли  намаляването на китайските финансови рискове, бедността и замърсяването понастоящем са едни от най-големите предизвикателства пред страната.

Япония

Японската централна банка остави своята ултра хлабава парична политика без промяна. Банката все още прилага отрицателния ключов лихвен процент от -0,1%.

Глобална икономика

Единадесет държави от Тихоокеанския регион и Азия подписаха Пакта за свободна търговия (TPP, Транстихоокеанско партньорство (ТТП). Сред участващите страни са Япония, Австралия, Канада, Мексико и Сингапур. Търговският съюз е третият по големина в света след НАФТА и ЕС. Държавите представляват 13% от световната икономическа продукция. Първоначално беше планирано участие и на САЩ, но страната бе оттеглена от американския президент Тръмп. Договорът ще влезе в сила, когато парламентите на шест от единадесетте държави го одобрят. Това може да се случи през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още