IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната система през 2019 г.: „Здравеопасна“

При липса на консенсус за нов модел на финансиране в здравеопазването активността на здравното министерство направо замря

08:19 | 31.12.19 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Електронното здравеопазване – раздвижване, но в бъдеще време

Новият модел на финансиране на здравната система и внедряването на електронното здравеопазване – двете ключови реформи в сектора, записани в управленската програма на кабинета за периода 2017-2021 година, не получиха желания стимул. Темата за електронното здравеопазване - въвеждането на Национална здравна информационна система, премина призрачно и през тази календарна година. Този първостепенен на книга приоритет за управляващите, за който до момента са похарчени милиони евросредства, продължава да не се случва. А с това и реалната промяна в сектора. Електронно досие, електронно направление, електронна рецепта отново са в бъдеще време.

Обществената поръчка за е- здравеопазването беше отпушена чак в края на годината, след като Върховният административен съд окончателно отхвърли жалбите срещу търга на Министерството на здравеопазването. А всъщност крайният срок за изграждане на Националната здравна информационна система беше краят на декември 2019 година.

Нерадостната картина в здравния сектор беше обобщена в края на годината в доклад на Европейската комисия. През декември ЕК публикува анализ за състоянието на здравето в Европа 2019 г., включително и за България, а изводите не изненадаха. Критиките са болезнени, а дефектите директно посочени - българското здравеопазване е зле структурирано, скъпо и неефективно, а честата смяна на политическите ръководства е основна пречка за прилагането на реформите през последните години. Финансовата устойчивост на здравната система е поставена на изпитание заради прекомерното разчитане на частните разходи – при най-ниски доходи в ЕС България е първа в съюза по дял на частните разходи за здраве - близо 47% от всички разходи за здравеопазване в страната, пише в доклада.

Коментарите на управниците в българското здравеопазване също са красноречиви. Според управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев проблемите "се замитат" под масата.

А според здравния министър Кирил Ананиев няма как да има реформи в новия бюджет на НЗОК, а само практически мерки, които ще създадат условия процесът по реформиране на модела да се ускори. По думите му през 2020 г. трябва да се създаде цялата организация, за да влезе промяната в здравноосигурителния модел от 1 януари 2021 г. 

Така българското здравеопазване записва още една година без полезен ход по важните въпроси за сектора, прехвърля стари проблеми в следващата година и остава усещане за движение по инерция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Whitestar
преди 4 години
Отново наблюдаваме едно безлично поведение на участниците в управлението на здравето и живота на нашего брата българин! Техническото решение е известно от години, по примера на много други здравни системи и може би трябваше да започне с втори, доброволен стълб на здравно осигурителната система, който постепенно да се превърне в задължителен! Уви - Защо това не се случи?!! Дори самият аз усетих напражанието сред лекарското съсловие, изправен пред препятствие, при получаване на лекарско съдействие. Но това е разбираемо -- колкото и да е тревожно това, в предвид стената от чиновническо неразбиране, която сякаш бе на наднационално ниво!!! Сякаш демонично бе свързана с бавещият се Брексит, търговската война на САЩ с Китай, бавенето на ЕРМ зоната по нашите въпроси! ДО КОГА?! Питам вече претръпнал и аз. Вероятно предстои да видим в бъдеще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
kony
преди 4 години
Ето ви малко икономически данни за бг здравеопазванеhttps://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1433471966821787&id=100004769911453
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
"здравеопазването" е опасно за здравето и джоба на българите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
stiano
преди 4 години
Даааа управляващите си издават фалшиви телкове и слагат стендове на здрави хора, сигурно ББ прави схеми за източване на здравната каса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
Какъв нов модел на финансирането само плещите бе ******ци смотанииии!!!!Направете невъзможни всички досегашни схеми за източването на НЗОК и пари ще има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още