IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три мерки за стимулиране на икономиката в отговор на пандемията

Данъчната ваканция, съкращаването на данъци са пазарно-неутрални, не дискриминират, важат за всички и злоупотреби и корупция не са възможни, според икономист

18:36 | 14.03.20 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След чисто здравните мерки, които целят опазването на здравето на българските граждани в настоящата пандемия на Covid-19, следващия пакет от мерки, които ще трябва да предприеме, са чисто финансови. Пандемията причинява огромни икономически щети, като най-засегната ще бъде Европа с оглед на масовото разпространение на вируса в някои от най-крехките европейски икономики като Италия.

Това ще се отрази много остро и на икономиката на България и рецесията става все по-вероятен сценарий. В това отношение правителството със сигурност ще предприеме мерки за стимулиране на икономиката. Важно е обаче тези мерки да се обмислят добре, защото ако вземе грешното решение, вместо да олекоти, правителството би могло да влоши икономическата криза, пише в свой анализ Георги Вулджев от ЕКИП.

1. Временна данъчна ваканция

Първата мярка, която трябва да се въведе, е данъчна ваканция за всички бизнеси, които ще пострадат от коронавируса, по-конкретно от ограничителните мерки, наложени от правителството. Тук става въпрос за всички данъци – корпоративен данък, ДДС, данък общ доход. Същото се отнася и за осигуровките. Всички бизнеси, които са принудени да затворят, ще започнат да трупат загуби поради извънредното прекратяване на дейността. Това ще доведе до дефицит на финансова ликвидност в тези бизнеси.

Този дефицит може да се адресира най-ефикасно чрез олекотяване на финансовата тежест, която държавата налага чрез данъчната система. Въвеждането на данъчна ваканция би довело до моментален прилив на ликвидност, който да компенсира загубите. С оглед на това, че общата данъчна тежест върху труда в страната е 39.35%, краткосрочното опрощаване на данъци е най-мащабният стимул, който правителството може да предприеме.

Въпросът е колко време да трае данъчната ваканция? Първо, очевидно е, че тя не може да трае само за периода на карантината, защото в рамките на този период бизнесите не работят така или иначе. Данъчната ваканция трябва да обхваща период, през който бизнесите вече са възстановили търговската си дейност и започват да трупат приходи. Опрощаването на данъци значително ще вдигне нетните финансови приходи за този период на възстановена работа с цел да компенсира загубите от преди.

Тук бихме могли да почерпим пример от други държави, които вече са въвели подобни мерки. В Гърция правителството обяви отлагане плащането на ДДС и социални осигуровки за период от 4 месеца за тези бизнеси, които са били затворени с цел ограничаване разпространението на вируса. Нашето правителство може да последва този пример.

2. Премахване на корпоративния данък

Краткосрочната данъчна ваканция най-вероятно няма да е достатъчна сама по себе си, за да компенсира всички икономически щети, нанесени от пандемията. Особено в Европа се очаква криза. Рецесията е сигурна в Италия и Германия и оттам много вероятна и в останалите големи европейски икономики като Франция и Испания. Това няма как да не се отрази и на България. В най-оптимистичния сценарий през 2020 г. растежът на БВП у нас ще падне драстично и няма да е по-висок от 1%.

Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
никакви стимули не са нужни...плащаме си зада ни се "запази" раб. място... това е извратено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 1
I.T.Moon
преди 4 години
Чудесни са мерките, описани по - горе, ако въобще се въведат. Те обаче са насочени към големите работодатели. А за наемника? Колко наемника могат да работят home office? Колко наемника НЕ МОГАТ да работят home office - според мен не по - малко от около 1.9 - 2.3 милиона. Какво се случва с тяхната заетост - заплати, осигуровки, данъци, кредити, и т.н.? Как ще реагират работодателите? Това са хора/наемници, които осигуряват немалка част от потреблението в страната, които плащат немалко средства към банките - за кредити, за такси? Също така, какво се случва с малките фирми - със заети от 1 до около 20 човека? Т.е. дребния бизнес, който в по - голямата си част е семеен - или е вече затворен, поради мерките, или е блокиран по пътищата на Европа. Редица държави и банки в Европа обявиха мерки в тази насока. Ето какво казва австрийският финансов министър: "Балансираният бюджет винаги е важен, но здравето на австрийците, работните места и стабилната икономика са по-важни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 4
dikens15
преди 4 години
+++++1000Точно така, системата се очиства. Отделя се здравия и успешен бизнес от недъгавият и банкрутиралият. Последното ти изречение е абсолютно вярно също. Това е поради факта, че банковата мафия у нас не желая да бъде пазарен играч и да поема рисковете на пазарите, а си го прехвърля на клиентите. Колко удобно само, нали!!! Обикновеният клиент да му мисли, ние не сме на пазара!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Ти се радвай, че не си в еврозоната!! И не виждаш ли какво финансово цунами се разразява около теб или си сляп??? Каква Европа и какво евро, тази валута едва ли ще просъществува в близките години. Запознат ли си с дълговите проблеми на Италия ??? А на италианските банки??? Как мислиш ще се отрази на Италия липсата на туризъм през лятото? Знаеш ли какъв ще е проектодефицита и, загубите на туроператорите и, невъзможността за погасяване на кредитите на компаниите и скока на безработицата?? А в Гърция как мислиш е положението??? А в Германия с нейната Дойче *** и дериватните и експозиции в размер на 500 млрд евро. Какво ще стане там, ако и тоя пазар гръмне??? Борда е спокойствие и сигурност, доказал се през годините.С него ние сме си в евро зоната и сме вързани за еврото. Имаме стабилност, сигурност, предвидимост. Ако еврото утре гръмне, котва ще стане Дойче марката( може и долара, швейцарският франк , а най- добре златото, но никой няма да ни го позволи). Така, че когато решиш да пишеш глупости, не е зле да помислиш преди това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
На теб кой ти е казал, че да печатиш пари е хубаво нещо!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Ще видим още тая седмица ми се струва.ЕЦБ да пари на тия дето са в зонатана еврото,ние сме вън и в борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ние не можем да си правим количествени улеснения в условията на борд, за това се грижи ЕЦБ.Пари ще бъдат напечатани, не бой се.Както при проблема с Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Мярката навсякъде е печатане на пари и осигоряване на ликвидност,докатопри нас ще пробваме с трици маймуни да ловим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Нито една от тези мерки не е приложима у нас без да се предизвикат катастрофални последици за икономиката и социалния мир у нас. Когато производството и услугите и потреблението се сриват е задължително парите в обръщение да се свият със същия %, а не да се наливат още пари и стимулира растежа чрез инфлация защото това най-вероятно ще предизвика първо хиперинфлация във супермаркета, а после бунтове и безредици... Това означава, че просто длъжниците трябва да обяват фалит по кредита си и след като им се отнеме съответния актив и се продаде да отпадне и задължението им, а не да продължават да плащат и след това както е сега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Г-н общи приказки, какво стана, ще ми отговориш ли каква точно терминология е "предния период" и "задния период"?? И по-конкретно, очакваш да не платиш ДДС- то на неплатените към теб фактури? И би ли обяснил как точно ще се администрира това? Как ще се разграничат платените от неплатените с правило? Или да се спре да се събира ДДС щото някой не си събира плащанията?!Почни да продаваш кеш, по банка с плащане веднага/предплащане или на клиенти, на които имаш доверие да платят в срок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още