IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три мерки за стимулиране на икономиката в отговор на пандемията

Данъчната ваканция, съкращаването на данъци са пазарно-неутрални, не дискриминират, важат за всички и злоупотреби и корупция не са възможни, според икономист

18:36 | 14.03.20 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Какво НЕ трябва да прави правителството?

В настоящата ситуация е много важно да се осъзнае не само какви мерки трябва да се предприемат за стимул на икономиката, но и какви е силно препоръчително да се избягват. Това включва всякакви държавно гарантирани заеми и други подобни идеи за отпускането на някаква форма на кризисно субсидиране. Подобни мерки за целево субсидиране от страна на държавата трябва да се избягват по две причини. Първо, те са по-сложни и по-бавни за изпълнение от данъчната ваканция и съкращаването на данъците и, второ, това не са пазарно-неутрални мерки и с тях лесно може да се злоупотреби.

Първата причина е най-очевидна. От чисто практическа гледна точка въвеждането на данъчна ваканция изисква по-малко натоварване на администрацията от проектирането на цялостна програма за субсидиране на пострадали бизнеси чрез държавни заеми или безвъзмездна финансова помощ. Отпускането на подобно финансиране изисква внимателно планиране на проекта и оценка на всички кандидати по отношение на това колко точно да се отпусне.

Тези мерки са необходими, за да няма грешки при разпределянето на ресурса и финансирането да е максимално оптимизирано, така че парите да отиват при тези, които имат най-сериозна нужда. След одобряване е необходимо и чисто технологично време да бъде преведена съответната сума. Всичко това прави процеса сложен и бавен.

От друга страна, данъчната ваканция е далеч по-лесна за прилагане. Освен това, с таргетираната финансова помощ може лесно да се злоупотреби. Много е лесно да си представим как в България, след като правителството обявява 200 млн. лв. кризисен фонд, половината от него отива за много конкретни бизнеси, които се знае, че имат връзки с властта, и дори не са толкова пострадали от пандемията и наложилата се карантина. Уви, с оглед на високите нива на корупция у нас и постоянни съмнения в злоупотреба с парите на данъкоплатците, таргетирано кризисно субсидиране на бизнеси трябва да се избягва колкото и самия коронавирус.

Заключение

Голямото предимство на данъчната ваканция и съкращаването на данъци е, че са пазарно-неутрални. Те не дискриминират, а важат за всички и съответно няма как някой конкретен бизнес да злоупотреби чрез лобизъм или директна корупция на властта. Ако правителството последва съветите изложени в тази статия, България ще е една от икономиките в Европа, които най-бързо ще се възстановят от неизбежната криза, в която ни вкарва пандемията. Ако ли не, то тогава рискуваме една краткосрочна криза да прерасне в дългосрочна такава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
никакви стимули не са нужни...плащаме си зада ни се "запази" раб. място... това е извратено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 1
I.T.Moon
преди 4 години
Чудесни са мерките, описани по - горе, ако въобще се въведат. Те обаче са насочени към големите работодатели. А за наемника? Колко наемника могат да работят home office? Колко наемника НЕ МОГАТ да работят home office - според мен не по - малко от около 1.9 - 2.3 милиона. Какво се случва с тяхната заетост - заплати, осигуровки, данъци, кредити, и т.н.? Как ще реагират работодателите? Това са хора/наемници, които осигуряват немалка част от потреблението в страната, които плащат немалко средства към банките - за кредити, за такси? Също така, какво се случва с малките фирми - със заети от 1 до около 20 човека? Т.е. дребния бизнес, който в по - голямата си част е семеен - или е вече затворен, поради мерките, или е блокиран по пътищата на Европа. Редица държави и банки в Европа обявиха мерки в тази насока. Ето какво казва австрийският финансов министър: "Балансираният бюджет винаги е важен, но здравето на австрийците, работните места и стабилната икономика са по-важни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 4
dikens15
преди 4 години
+++++1000Точно така, системата се очиства. Отделя се здравия и успешен бизнес от недъгавият и банкрутиралият. Последното ти изречение е абсолютно вярно също. Това е поради факта, че банковата мафия у нас не желая да бъде пазарен играч и да поема рисковете на пазарите, а си го прехвърля на клиентите. Колко удобно само, нали!!! Обикновеният клиент да му мисли, ние не сме на пазара!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Ти се радвай, че не си в еврозоната!! И не виждаш ли какво финансово цунами се разразява около теб или си сляп??? Каква Европа и какво евро, тази валута едва ли ще просъществува в близките години. Запознат ли си с дълговите проблеми на Италия ??? А на италианските банки??? Как мислиш ще се отрази на Италия липсата на туризъм през лятото? Знаеш ли какъв ще е проектодефицита и, загубите на туроператорите и, невъзможността за погасяване на кредитите на компаниите и скока на безработицата?? А в Гърция как мислиш е положението??? А в Германия с нейната Дойче *** и дериватните и експозиции в размер на 500 млрд евро. Какво ще стане там, ако и тоя пазар гръмне??? Борда е спокойствие и сигурност, доказал се през годините.С него ние сме си в евро зоната и сме вързани за еврото. Имаме стабилност, сигурност, предвидимост. Ако еврото утре гръмне, котва ще стане Дойче марката( може и долара, швейцарският франк , а най- добре златото, но никой няма да ни го позволи). Така, че когато решиш да пишеш глупости, не е зле да помислиш преди това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
На теб кой ти е казал, че да печатиш пари е хубаво нещо!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Ще видим още тая седмица ми се струва.ЕЦБ да пари на тия дето са в зонатана еврото,ние сме вън и в борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ние не можем да си правим количествени улеснения в условията на борд, за това се грижи ЕЦБ.Пари ще бъдат напечатани, не бой се.Както при проблема с Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Мярката навсякъде е печатане на пари и осигоряване на ликвидност,докатопри нас ще пробваме с трици маймуни да ловим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Нито една от тези мерки не е приложима у нас без да се предизвикат катастрофални последици за икономиката и социалния мир у нас. Когато производството и услугите и потреблението се сриват е задължително парите в обръщение да се свият със същия %, а не да се наливат още пари и стимулира растежа чрез инфлация защото това най-вероятно ще предизвика първо хиперинфлация във супермаркета, а после бунтове и безредици... Това означава, че просто длъжниците трябва да обяват фалит по кредита си и след като им се отнеме съответния актив и се продаде да отпадне и задължението им, а не да продължават да плащат и след това както е сега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Г-н общи приказки, какво стана, ще ми отговориш ли каква точно терминология е "предния период" и "задния период"?? И по-конкретно, очакваш да не платиш ДДС- то на неплатените към теб фактури? И би ли обяснил как точно ще се администрира това? Как ще се разграничат платените от неплатените с правило? Или да се спре да се събира ДДС щото някой не си събира плащанията?!Почни да продаваш кеш, по банка с плащане веднага/предплащане или на клиенти, на които имаш доверие да платят в срок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още