IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три мерки за стимулиране на икономиката в отговор на пандемията

Данъчната ваканция, съкращаването на данъци са пазарно-неутрални, не дискриминират, важат за всички и злоупотреби и корупция не са възможни, според икономист

18:36 | 14.03.20 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Какво НЕ трябва да прави правителството?

В настоящата ситуация е много важно да се осъзнае не само какви мерки трябва да се предприемат за стимул на икономиката, но и какви е силно препоръчително да се избягват. Това включва всякакви държавно гарантирани заеми и други подобни идеи за отпускането на някаква форма на кризисно субсидиране. Подобни мерки за целево субсидиране от страна на държавата трябва да се избягват по две причини. Първо, те са по-сложни и по-бавни за изпълнение от данъчната ваканция и съкращаването на данъците и, второ, това не са пазарно-неутрални мерки и с тях лесно може да се злоупотреби.

Първата причина е най-очевидна. От чисто практическа гледна точка въвеждането на данъчна ваканция изисква по-малко натоварване на администрацията от проектирането на цялостна програма за субсидиране на пострадали бизнеси чрез държавни заеми или безвъзмездна финансова помощ. Отпускането на подобно финансиране изисква внимателно планиране на проекта и оценка на всички кандидати по отношение на това колко точно да се отпусне.

Тези мерки са необходими, за да няма грешки при разпределянето на ресурса и финансирането да е максимално оптимизирано, така че парите да отиват при тези, които имат най-сериозна нужда. След одобряване е необходимо и чисто технологично време да бъде преведена съответната сума. Всичко това прави процеса сложен и бавен.

От друга страна, данъчната ваканция е далеч по-лесна за прилагане. Освен това, с таргетираната финансова помощ може лесно да се злоупотреби. Много е лесно да си представим как в България, след като правителството обявява 200 млн. лв. кризисен фонд, половината от него отива за много конкретни бизнеси, които се знае, че имат връзки с властта, и дори не са толкова пострадали от пандемията и наложилата се карантина. Уви, с оглед на високите нива на корупция у нас и постоянни съмнения в злоупотреба с парите на данъкоплатците, таргетирано кризисно субсидиране на бизнеси трябва да се избягва колкото и самия коронавирус.

Заключение

Голямото предимство на данъчната ваканция и съкращаването на данъци е, че са пазарно-неутрални. Те не дискриминират, а важат за всички и съответно няма как някой конкретен бизнес да злоупотреби чрез лобизъм или директна корупция на властта. Ако правителството последва съветите изложени в тази статия, България ще е една от икономиките в Европа, които най-бързо ще се възстановят от неизбежната криза, в която ни вкарва пандемията. Ако ли не, то тогава рискуваме една краткосрочна криза да прерасне в дългосрочна такава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 5
data
преди 4 години
Апропо за ДДС-то си в тотална заблуда . Само и единствено при плащанията в брой съвпада времето на извършването на продажбата и събирането на плащането . По всичко си личи че ти фактури никога не си издавал и нямаш идея за какво иде реч когато не ти платят фактурите от предният период по ддс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 4 години
Ти печалбата като сандък със злато ли си я представяш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 4 години
Който има овърдрафт :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Глупости, ако плащаш корпоративен данък, значи, че има печалба, а щом има такава, значи бизнеса е работил. Кой да не плаща ДДС, крайния потребител ли? Или фирмите? Защото ако са фирмите, това означава, че ддс ще е събирано от хората, но невнасяно от фирмите. Тоеа сериозно ли е?? Или ддс-то да отпадне временно? Тогава крайния потребител ще получи отстъпка.Но откъде ще дойдат парите за пенсии, заплати за държавни длужители и тн.! Да, пенсионната система събира под 50% от разходите за пенсии от осигуровки, другото идва от други приходи, включително ддс.Това са глупости, в които липсва елементарна логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
че кой чака да плаща корпоративния март месец ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
data
преди 4 години
на 31.03.2020 изтича срока за деклариране и внасяне на Корпоративния данък за 2019 г. Най резонната мярка би била този срок да се удължи най-малкото поради факта че след като сме под карантина ние няма от къде да акумулираме средства за неговото плащане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
karadjata
преди 4 години
А дано но на дали. Прага за регистрация по ДДС от 50000 лв е смешно нисък и много отдавна трябваше да се повиши към днешна дата поне 200-250 хиляди лв трябва да е. За съжаление ни управлява един данъчно акцизен дерибей и на дали ще има повишение на този смешно нисък праг за регистрация по ДДС от 50000 лв. или каквито и да било данъчни намаления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още