IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saxo Bank: Доларът през 2015 г. ще е като цяло евтин, а не скъп

Датската банка публикува годишната си прогноза за световните пазари

15:47 | 08.01.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Saxo Bank: Доларът през 2015 г. ще е като цяло евтин, а не скъп

Специалистът в онлайн търговията и инвестициите в различни активи Saxo Bank публикува годишната си прогноза за световните пазари, както и ключови търговски идеи за 2015 година.

Валутните пазари ще срещнат значителна волатилност през 2015 г. Най-вероятната тенденция е не толкова силен щатски долар, а слаб, въпреки че Saxo Bank очаква зелената банкнота да продължи да се засилва през първото тримесечие с възможни валутни войни, особено в Азия.

Saxo Bank предупреждава за очакване на неравности в траекторията на долара, тъй като ливъридж търговците от доста време държат дълга позиция в щатски долари, което с напредване на годината крие значителни рискове, ако пазарите на активи бъдат дестабилизирани при очакваното спиране на вливането на ликвидност от Федералния резерв. От друга страна, икономическото и политическо напрежение между Китай и Япония относно радикалната монетарна политика на Япония и отслабването на йената може да доведат до война на азиатския валутен пазар.

Основните препоръки за FX търговия на Saxo Bank за първото тримесечие на 2015 г. са да държите дълга позиция при щатския долар/швейцарския франк, заради възможни отрицателни (наказателни) лихви на Швейцарската национална банка през март 2015 г., както и да продадете китайските юани за щатски долари и в последствие за японски йени, за да се подготвите за възможна девалвация на китайската валута, която би предизвикала износ на дефлация от Китай към останалия свят.

Saxo Bank очаква световната икономика да нарасне с до 3% през 2015 г., в сравнение с 2,2% през 2014 г., в следствие на по-ниските цени на енергия, по-леките мерки за бюджетна дисциплина в развитите икономики и по-високия ръст на търговията, като най-голям риск за световния растеж през 2015 г. ще окаже геополитическото напрежение и по-специално:

- Икономиката на САЩ ще продължи да расте с усилен темп, тласкана от потреблението и по-ниските цени на енергия. Saxo Bank очаква икономиката на САЩ да расте с около 3% през 2015 г.;

- Перспективата в еврозоната остава предизвикателна, с отделни структурни реформи, докато частният сектор продължава да търси начини за намаляване на задлъжнялостта, като по този начин потиска растежа и инфлацията. Saxo Bank очаква еврозоната да расте с темп до 1% през 2015 г.;

- Британската икономика ще нарасне с темп от 2,5% през 2015 г., задвижвана от силен ръст в частния сектор и съпътстващи държавни политики, като основна причина за забавянето ще е пазарът на имоти;

- Saxo Bank остава скептичен за влиянието върху реалната икономика на усилията на Китайската централна банка да задържи спада в растежа чрез облекчения. Предвижданията на Saxo Bank за растежа в Китай през 2015 г. са за под 6,7%.

Въпреки относително ниския темп на растеж в еврозоната през 2015 г., Saxo Bank предвижда държавите членки от средиземноморския регион и Източна Европа да са водещи в растежа през 2015 г., предвид ситуацията в Германия, в следствие на което растежът ще се основава на по-малките разходи за работна сила в държавите от периферията на ЕС. “Последствието от това е, че най-накрая европейската икономика ще се трансформира и задвижва от малки, иновативни и активни компании. Това е отлична новина за бъдещето на Европа“, добавя Якобсен.

Последна актуализация: 09:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 2
Буда Гоцев
преди 9 години
Българския явно ти е труден , та караш на копи-пейст ...Поне да знаеше какво си копирал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 9 години
Инвестор, 20 дни не сте променяли курса на валутен пазар. Следите този на БНБ, но не и валутния пазар. Някой стажант ли се занимава с тази дейност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Xman1
преди 9 години
Тия изобщо не са в час... явно живеят в някаква"паралелна вселена". Сега остава да кажат, че нефта ще бъде като цяло скъп...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
dobri
преди 9 години
Сигурно коментара ти е страхотен за някое английско издание :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 10
STRAHO
преди 9 години
Analysts: 76% Risk Of Crash For The US Dollar This Year "Earlier this year, a select group of Wall Street Insiders were surveyed, and the results were ominous. These financial experts and fund managers predicted a 76% chance the USD crash will happen in the next six months.Even billion-dollar investor Warren Buffett is rumored to be preparing for the US Dollar crash as well. The Warren Buffett Indicator, also known as the Total Market Cap to GDP Ratio, is signaling a collapse may happen at any moment"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още