IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото продължава да поевтинява заради обтегнатите отношения в ЕС

Единната валута поевтиня спрямо британския паунд до 7,5-годишно дъно до 0.6961 паунда за евро

14:26 | 17.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото продължава да поевтинява заради обтегнатите отношения в ЕС

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Германия ще има последната дума за третия спасителен план за Гърция на обща стойност 86 млрд. евро. В същото време президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че мястото на страната в еврозоната е подсигурено. Гласуването на германското правителство се превръща и в предизвикателство за канцлера Ангела Меркел, която трябва да убеди германския народ, че Гърция все още заслужава подкрепата им. В резултат на тези събития и премеждия за еврото единната валута поевтиня спрямо щатския долар.

Зелените пари се задържаха на 2-месечен връх спрямо кошница от основни валути, след като пазарите се съсредоточиха върху момента, в който Федералния резерв (Фед) ще покачи лихвените нива в САЩ. След изказването на председателя на Фед Джанет Йелън, че лихвите ще се увеличат най-вероятно още през тази година, доларовият индекс поскъпна с близо 2%.

Едно подобно действие би било сериозен тест за американската икономика, като това ще бъде първото увеличение на лихвените нива след финансовата криза, която започна през 2008 година. Инвеститорите смятат, че щатската икономика е готова за този ход и това даде отражение в силно поскъпване на долара спрямо основните валути.

Премеждията, през които премина Европейския съюз, за да стигне до сделката между Гърция и кредиторите, оставят възможността за евентуален Grexit. Отношенията между двете страни в спора са доста обтегнати. Освен това кредиторите бяха обвинени, че са били принудени да приемат неизгодна сделка, която още повече да влоши положението, в което се намира гръцкия народ. В резултат на искрите, които прехвърчат в ЕС, еврото загуби позиции спрямо основните си конкурентни валути.

Единната валута поевтиня спрямо британския паунд до 7,5-годишно дъно до 0.6961 паунда за евро. Напредването на паунда бе подкрепено и от изявлението на губернатора на Централната банка на Англия Марк Карни, че е вероятно повдигане на лихвените нива на Острова към края на годината. Лихвите във Великобритания са на рекордно ниски нива и евентуално повишение би довело до поскъпване на лирата спрямо еврото.

Докато инвеститорите бяха фокусирани върху силните позиции на щатския долар и британския паунд, канадският, австралийският и новозеландският долари се озоваха на 6-годишни дъна, след като спадове в цените на основните стоки оказаха негативно влияние върху техните икономики. Освен това Централната банка на Нова Зеландия се очаква да понижи лихвените нива, което ще доведе до поевтиняване на новозеландския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР
EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
пиши на български не се прай чужденец .... са секи виндоус седморка има българска клавиатура, ако тва не мое си пуснеш съвсем не дей да даваш акъли за Фед Фред EUR MEUR и други тъпотиии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
Tyrista
преди 8 години
the best is yet to come... we do face the 2002 level for the couple USD/EUR -Q3- 15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
Tyrista
преди 8 години
the best is yet to come... we do face the 2002 level for the couple USD/EUR -Q3- 15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още