IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успеят ли данните в петък в САЩ да вдъхнат увереност на Фед?

Зелените пари достигнаха 3-месечен връх спрямо кошница от 6 валути, но с наближаването на ключови данни в петък валутата записа слабо поевтиняване

10:57 | 05.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще успеят ли данните в петък в САЩ да вдъхнат увереност на Фед?

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар се отдръпна леко в началото на днешния ден от достигнатите върхови стойности спрямо основните си конкуренти на база на несигурността по отношение на предстоящите данни за неселскостопанската заетост в САЩ. Зелените пари достигнаха 3-месечен връх спрямо кошница от 6 водещи валути, но с наближаването на ключовите данни в петък, полученият импулс за долара, вследствие на подхвърлените догадки от Федералния резерв на САЩ (Фед), че повишение през декември не е изключено загуби сила и щатската валута записа слабо поевтиняване. Инвеститорите очакват новосъздадените работни места в икономика номер едно през изминалия месец да бъдат 179 000, като по-добри резултати биха довели до поскъпване на долара. Пазарът достигна момента на препозициониране преди важните данни за икономиката на САЩ, която ще хвърли повече светлина около момента на повишаване на лихвените нива.

Въпреки лекото понижение днес доларът поскъпна значително спрямо еврото вчера, след като Европейската централна банка не опроверга очакванията за допълнителни монетарни стимули в еврозоната. Валутната двойка достигна 1,0843, което е най-висока стойност за зелените пари от повече от 3 месеца насам. С началото на търговията днес обаче единната валутна върна част от изгубените територии, поскъпвайки до 1,0876. Представянето на най-търгуваната валута спрямо йената не разочарова, напредвайки до 2-месечен връх при 121,71. Това поскъпване бе подпомогнато от увеличаването на доходността по американските облигации, което насочи капитали в по-рискови активи. С наближаването на ключовите данни в петък, се очаква доларът да се отдръпне от върховите стойности, вследствие на изчакването и позиционирането на пазарните участници.

Поскъпването на долара беляза и стоковите валути. Австралийският долар поевтиня до 0,7126 долара, докато новозеландската валута удари месечно дъно при 0,573 долара. Зелените пари нараснаха до 1,3191 канадски долара. Пазарните участници ще бъдат предпазливи днес в търговията си с британският паунд, тъй като Централната банка на Англия ще обяви инфлационния си доклад за тримесечието в 14:00 часа българско време, както и стенограмата от последната среща на институцията. Също така се очаква централните банкери да оставят лихвите на рекордно ниски нива, като само един от деветимата членове на Комитета по монетарна политика да гласува за увеличение. Британският паунд също загуби битката с долара вчера, след като стерлингът поевтиня до 1.5360, а днес се очакват волатилни движения за валутната двойка.

С напрежението около предстоящите новини в САЩ, американските фондови пазари записаха леки понижения след 2-дневен ръст. DJIA спадна с 0,3% до 17 867,58 пункта, докато S&P 500 загуби 0,4% от стойността си, достигайки 2 102,33 пункта. Скорошните изявления на председателя на Фед Джанет Йелън засилиха очакванията на инвеститорите за повишение на лихвите през декември, което създаде напрежение на фондовите пазари отвъд Океана. Вероятността за повишение нарасна от 52% до 60%, което създаде колебливост, и въпреки че тази стъпка се очаква, несигурността доведе до червена сесия на Wall Street.

Златото също усеща напрежението от предстоящото решение на Фед. Благородният метал поевтиня до 1 106,27 долара за тройунция. Силният долар също допринесе до спада на златото. Щатският петрол от своя страна поевтиня през вчерашния ден, след като отново бе регистриран ръст в запасите от суровината в САЩ от 2,8 млн. барела. „Черното злато“ остава под натиск, тъй като пазарът остава пренаситен, а вдигането на ограниченията за Иран би допринесло за засилване на това състояние, което оказва натиск върху цената на петрола.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Еврото се насочва към подкрепата при 1,0791. Тя е от висок порядък и представлява важно външно и структурно ниво. Именно структурните нива са онези, които притежават най-голям потенциал за временно или трайно отблъскване на цената в обратна посока. Спад на двойката около 1,0791 най-вероятно ще предизвика временно поскъпване за еврото. До колко ще удържи подкрепата зависи от данните за заетостта в САЩ, които предстоят в петък. За момента EURUSD е в импулсивна фаза и не е подходящ за търгуване.

Към момента не можем да очакваме повече от валутната двойка, освен да изчакаме данните от САЩ в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още