IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарните участници са в очакване на съдбоносното решение на Фед

С приближаването на ключовите новини за трудовия пазар в САЩ, фондовите пазари в страната записаха слаби понижения

11:51 | 06.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарните участници са в очакване на съдбоносното решение на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джанет Йелън заяви по-рано тази седмица, че страната е готова да пристъпи към повишаване на лихвените нива, ако икономическите показатели подкрепят тази решителна стъпка. От гледна точка на двата основни параметри и критерии, на които се спира институцията, а именно инфлация и трудов пазар, икономика номер едно се представя добре на база на застоя в световен план. Инфлацията остава близо до ключовото нива при 2%, установен като цел на Фед, докато трудовият пазар записа колебливи данни миналия месец, но като цяло от началото на годината показателите са обнадеждаващи. Пазарните участници очакват създадените работни места през октомври да бъдат 181 000, в сравнение с неубедителния ръст за септември от 142 000.

Щатският долар записа повишение вчера спрямо японската йена до 122.00, но в края на деня се отдръпна до 121.68. Зелените пари обаче записаха понижение спрямо еврото, завършвайки вчера на ниво от 1.0883, спрямо предходния ден, когато еврото поевтиня до 1.0863 долара. Ако се стигне до повишаване на лихвените нива в САЩ, еврото ще бъде застрашено не само от количествените улеснения в еврозоната, но и от позитивния импулс, който ще получи долара след първото повишаване на лихвите за първи път от 2006 година насам.

Британският паунд поевтиня силно вчера с 1.2% спрямо щатския долар, което представлява най-силното поевтиняване за ден от август насам. Нито един член от Комитета по монетарна политика не гласува за повишение на лихвите, което доведе до спад на стерлинга. Централната банка на Англия не даде каквито и да било сигнали, че ще повиши лихвените нива непосредствено, след като Фед предприеме тази стъпка. Освен това, инфлацията в страната остава на изключително ниски нива, което пък не дава основание на централните банкери на Острова да мислят за затягане на монетарната политика. Това доведе до спад на паунда до 1.5204 долара, което е най-ниската стойност за валутата от месец насам спрямо зелените пари.

С приближаването на ключовите новини за трудовия пазар в САЩ, фондовите пазари в страната записаха слаби понижения. DJIA се понижи със скромните 0.02% до 17 863.43 пункта, докато S&P изгуби 0.11% и спадна до 2 099.93 пункта. В зависимост от новината за новосъздадените работни места, които ще бъдат обявени в 15:30 часа българско време, са възможни силни колебания в сесията на Wall Street, след отварянето на пазара в 16:30 часа българско време.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

EUR/USD доближи подкрепата при 1.0791. Валутната двойка за момента остава близо до 3–месечният връх, без да е преминал критичната бариера. От друга страна поскъпването на зелените пари спрямо всички останали основни валути се случи рязко и без никакви особени корекции. От 15 октомври покачването изглежда повече като импулс, отколкото като тренд. Към днешна дата индексът се намира на абсолютния връх от този импулс. Погледнат по този начин, за момента доларът изглежда изтъргуван, свръх купен, максимално разширен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още