IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на Фед повлия на представянето на долара

След турбулентния старт на годината всяко подсказване на бъдещите намерения на дадена институция е от ключово значение за настроенията на пазарните участници

11:25 | 27.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Доларът поевтиня спрямо кошница от основни валути през азиатската сесия. Пазарните участници изчакват да бъдат оповестени данните, касаещи лихвените нива в САЩ след срещата на Федералния резерв (Фед) по-късно днес. Шансовете централните банкери да пристъпят към повишение са почти никакви, но въпреки това инвеститорите биха желали стенограмата на Фед да стане известна, за да сглобят цялостната макроикономическа обстановка. След турбулентния старт на годината за финансовите пазари, всяко подсказване на бъдещите намерения на дадена институция е от ключово значение за настроенията на пазарните участници. В случай че стенограмата посочи занижени очаквания за растежа и инфлацията и насочи вниманието към размирните финансови пазари и спадащите цени на петрола, това би могло да окаже негативен ефект върху долара.

Представянето на зелените пари се влияе негативно и от очакванията, че Фед няма да пристъпи към увеличение на лихвените нива повече от един път тази година, в сравнение със спряганите намерения за цели четири повишения към края на 2015. Доларът загуби позиции спрямо австралийската валута, след като индексът на потребителските цени в Австралия, който се възприема за измерител на инфлацията, успя да надхвърли очакванията на инвеститорите. Австралийският долар се покачи спрямо щатските пари до 0.7050, вследствие на положителните данни. Доларът продължи да губи позиции и спрямо канадския долар, който бе силно подкрепен от импулса в цената на „черното злато“.

Брентът се покачи до 32.72 долара за барел вчера, след като петролният министър на Ирак заяви, че лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия и Русия започват да сближават вижданията си по отношение на справянето с ниските цени на петрола. Това изказване обаче, се възприе доста положително от пазара, имайки предвид че Саудитска Арабия продължава да се води от политиката си на запазване на пазарен дял, докато Русия няма намерение да координира действия по намаляване на добивите, ако ОПЕК, Мексико и САЩ не направят същото. Изгледите обаче за всеобщо съдействие на всички страни, които са основни производителки на суровината все още остава по-скоро потенциална възможност, отколкото зададена цел. Това рефлектира негативно върху цената на петрола към началото на сесията в Азия, като котировките поеха надолу, спадайки до 31.05 долара за барел, а и надеждите на инвеститорите за значително намаляване на предлагането се стопиха.

Азиатските индекси не успяха да се възползват от зелената сесия на Wall Street, тъй като настроенията за цената на петрола се промениха. Въпреки това основните индекси в САЩ успяха да запишат ръстове, като DJIA нарасна с 1.78% до 16 167.23 пункта, а S&P 500 се покачи до 1 903.63 пункта, регистрирайки ръст от 1.41%. Търговията на фондовите пазари като цяло е белязана от силна волатилност от началото на годината, породена от спадащата цена на петрола, неизвестните около монетарната политика на Фед, ниските нива на растеж в еврозоната, сътресенията в Китай, опасенията от глобален икономически застой, както и други макроикономически фактори.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

DAX

През вчерашния ден DAX отбеляза нов ръст, с който потвърждава и запазва моментните бичи настроения, породени от изказването на Драги, миналата седмица. Към момента вариантът за покачване до съпротивата около 11 030 пункта се запазва и всеки, който има отворени дълги позиции около възходящата трендлиния, е добре да премести стоп поръчката си под 9 240 пункта, ако към момента е под 8 313 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
При ФУНДАМЕНТАЛЕН и ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР е полезна истина, а тя е, че днес Фед е със съдба на жертва в условия на сгрешена парична система.Възможното спасение от катастрофална стопанска криза е възможно при усъвъшенствуване на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още